INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Luksemburška kuća je najodrživiji projekat Ričarda Majera do sada

22.09.2014. | Inhabitat

Luksemburška kuća je ušuškana u brdu u ruralnom području sa panoramskim pogledom na okolna sela. Orijentisana tako da iskoristi solarni dobitak, kuća se okreće jugu, ali je ujedno i propisno zaštićena od pregrevanja.

Kuća je u obliku slova L, a privatne prostorije se nalaze u severnom delu objekta. Dizajn, orijentacija i plasman prozora u domu su optimizovani radi dnevne svetlosti, optimalnog dobitka toplote i radi pogleda.

Podrumski sprat je izgrađen u tlu i sadrži garažu i tehnički prostor zajedno sa prostranom teretanom i saunom. Glavna dnevna prostorija se nalazi na prizemnom nivou i sadrži otvorenu kuhinju, dnevnu sobu i trpezariju kao i dečje igralište i gostinjski apartman. Gornji sprat smešta spavaće sobe duž južne strane i mirnije privatne sobe poput radne sobe, biblioteke i sobe za čitanje na severnoj strani.

Otvori i zidovi se koriste za zaštitu od pregrevanja prostorija na jugu, dok bela fasada (karakteristični detalj arhitekte Majera) reflektuje toplotu. Zeleni krov pokriva dom, a vakuum cevi solarnih kolektora zagrevaju vodu za korišćenje u kući.

 

Kišnica se sakuplja radi navodnjavanja, a sistem geotermalne toplotne pumpe pruža efikasno hlađenje i grejanje uz pomoć podnog grejanja i rekuperacije toplote. Kuća takođe poseduje termoizolaciju visokih performansi, trostruko zastakljene prozore i vrata, kao i kompaktnu fasadu koja smanjuje gubitak energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;