INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Džefrijeva kuća pruža poglede na ruralnu Irsku

18.09.2014. | Gizmag

Mogli biste bez problema zastupati stav da irski krajolik nikako ne može biti unapređen dodavanjem bilo koje veštački napravljene strukture. Imajući to u vidu, bićete veoma iznenađeni, a nadamo se i puni razumevanja za ovu simpatičnu Džefrijevu kuću, koja je ruralna instalacija i delo arhitekte Tomasa Obrajena i umetnice Emili Manion koja se nalazi u okviru parka prirodne Ards.

Džefrijeva kuća pomalo podseća na Škotski vidikovac po funkciji ako ne po formi, a naručena je od strane gradskog veća Donegala i Irske arhitektonske fondacije (IAF) početkom ove godine nakon arhitektonskog konkursa. Struktura je otvorena za javnost i ona je prva arhitektonska instalacija u šumskom parku.

Džefrijeva kuća meri oko 18 kvadratnih metara, a izgrađena je na licu mesta. Ona dobija svoje ime od Džefrijevog louga, jezera za koje arhitekta Obrajen kaže da je nekada postojalo u blizini i da se može videti na starim mapama, ali koje je u međuvremenu nestalo.

Instalacija se sastoji od ramovske konstrukcije od drveta prekrivene sa slamom, a počiva na štulama kako bi se obezbedilo što manje petljanje sa zemljištem ispod. Ona se nalazi na ivici šume, nudeći posetiocima utočište i poglede na obližnje more, peščane dine i udaljene planine.

„Džefrijeva kuća odaje veliku poštu zaboravljenim zanatima i prikazuje intrigantnu arhitektonsku naraciju“, rekla je Natali Vidik, direktorka Irske arhitektonske fondacije. „Tomas Obrajen i Emili Manion su nam podarili mnogo više od samo jednog objekta - oni su stvorili potecijal za magični razgovor između ludosti, pejzaža i javnosti.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;