INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uspešna rekonstrukcija Vile 153 u Grčkoj

15.08.2014. | EGO Magazine

Ovo je generalna obnova zdanja iz 1960-te godine, i njoj je zbog dotrajalosti bila potrebna totalna restauracija. Da bi se stvorili uslovi za ispunjavanje potreba savremene porodice, reorganizacija je bila neophodna, tako da je iznova definisan i odnos objekta u okviru konteksta.

Intervenciji se pristupilo kroz dve faze, prva datira iz 2007, a poslednja iz 2012. godine i tada je kuća dobila još jednu etažu. Veći deo prvobitne građevine je promenjen. Jedino preostalo od originala je noseća konstrukcija, premda je čak i ona dorađivana – tamo gde su to izmene projekta zahtevale. Nakon svega, ovaj projekat je prerastao u nešto sasvim novo.

Tokom oblikovanja, pojavile su se nove okolnosti koje su morale biti uvažene. Prvo: proširenje objekta, dodavanjem dve sobe, na svakoj etaži po jedna. Neke od manjih soba su izgubile pregradne zidove, da bi prostor objedinjavanjem postao veći i prostraniji. Drugo: jedan nivo je dodat preko konstrukcije kuće, tako da je osnova izmenjena, a samim tim i namene prostorija.

Najveći naglasak dat je na samu ulaznu zonu, tako što se posetilac postepeno uvlači sa javnog u poluprivatni, pa privatni prostor. Zbog toga je osmišljen dugačak i prostran hodnik, u kojem se smenjuju otvorene i natkrivene celine različitih visina, sa upečatljivim vertikalnim prosecima kroz masu zida, koji vodi sve do samog središta enterijera.

Rasveta unutar hodnika je dramatična, a geometrija jednostavna i nekako asketska, materijali variraju od belutaka do uzoraka drveta. Konačno – unutrašnji otvori naglašavaju odnos koji kuća uspostavlja sa okruženjem, baš kao što se i atrijumom u centru prostor uvećava ka gornjim etažama. Njemu (atrijumu) pridodat je i bazen, neke natkrivene zone, kao i zelenilo, sve da bi se unapredio kvalitet života i dnevna dinamika u ovom domu.

Prvi nivo obogaćen je privatnim dvorištem kojim dominira pun vizuelni kontakt sa većim delom bašte i atrijumom. Kao deo ulaznog koridora, dvorište je definisano drvenim materijalom u zoni enterijera, da bi se potom pretočilo u zaobljeni kamen kako se sve više izlaže eksterijeru.

Spoljne ravni poseduju posebna drvena platna na prozorskim otvorima, da bi izgled fasade imao kontinuitet, a isti motiv ponovljen je i na metalnim sekvencama ograde. Preostali primenjeni materijali su: gips, staklo, mermer i inoks.

Atmosfera je ispunjena mirom i svedenošću kako enterijera, tako i eksterijera, a to je postignuto naglašenom primenom svetlih boja i nijansi: belom, bež i sivom, ali i korišćenjem materijala sa prirodnom, neizmenjenom teksturom.

Više o projektu:

Projektni biro: ISV Architects
Lokacija: Kifisia, Grčka
Autor projekta: Alexander Van Gilder
Glavni i odgovorni projektant: Daniela Stanković
Godina realizacije: 2012.
Fotografije: Erieta Attali
Projekat konstrukcije: ISV Construct
Menadžer: Iasonas Kavallinis

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;