Vertikalna žičara se gradi u Brajtonu, Velika Britanija

05.08.2014. | Gizmag

Popularno englesko turističko mesto Brajton će uskoro dobiti novi orijentir koji će pridružiti njegovom čuvenom pristaništu. Isti tim koji je zaslužan za Londonsko oko (popularnu vrtešku) je započeo izgradnju velike osmatračnice nazvane Brighton i360. Osmatračnica će imati veliku staklenu kapsulu koja će pružati poglede i do 50 kilometara po sunčanom danu.

Vertikalna žičara je projektovana od strane arhitektonskog biroa Marks Barfield i sastoji se od dva primarna dela: velikog tornja i kapsule koja je u obliku futurističke staklene krofne. Tokom putovanja od 20 minuta, kapsula će se penjati uz kulu gde će dostići visinu od 138 metara. Prema arhitektonskom birou, kapusla se penje kulom korišćenjem istih osnovnih mehanizama koje se koriste kod standardnih žičara.

U kapsuli će biti dovoljno mesta za do 200 posetioca, a mali bar i sistem za zabavu se takođe nalaze u njoj. Veliki restoran, maloprodajni prostori, izložbeni prostor i konferencijske sale su planirane za prizemlje.

Određena održiva tehnologija je planirana za observacioni toranj Brighton i360. Unutrašnji prostori će biti hlađeni korišćenjem prirodne ventilacije, a toaleti će koristiti recikliranu kišnicu i efikasne slavine sa malim protokom vode. Kapsula će imati dvostruko zastakljene prozore, a sva energija potrebna za pokretanje ove orijentirske zgrade će dolaziti iz obnovljivih izvora.

Vertikalna žičara Brighton i360 će biti otvorena 2016. godine, a organizatori se nadaju da će privući najmanje 700.000 posetioca godišnje, što bi prema njihovim podacima moglo da generiše oko 25 miliona funti godišnje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...