Stambeno-poslovni kompleks u Kini kombinuje tržni centar sa urbanim stanovanjem

25.07.2014. | Inhabitat

Stambeno-poslovni kompleks Hangžu Duolan u Kini je jednim delom pejzaž, delom urbani dizajn i delom arhitektura. On pruža razigranu kombinaciju stambenih jedinica, javnih otvorenih prostora, zajedničkih baštenskih prostora i rekreativnih prostora za stanare novog okruga Ksia Ša u Kini.

Arhitektonski biro Brearley Architects + Urbanists je projektovao kompleks vertikalnim nanošenjem dva programa - tržnog centra i stambenih jedinica, koje je završio sa ogromnim zelenim krovom.

Ceo kompleks je krunisan sa ogromnim zelenim krovom u nagibu, što omogućava da svaki sprat ima neposredni pristup krovu i zelenilu koje on nudi. Arhitekte su sekle dijagonalno kroz pravolinijski obod bloka i stvorili krovne bašte sa ulazima na svakom spratu i terasama koje obezbeđuju prostor za neformalne sastanke i druženja. Stvaranjem i lokalizovanjem niza polu-javnih prostora, oni su uspostavili potencijal za stvaranje niza zajednica različitih oblika.

Kompleks je lavirintski prostor na više nivoa koji mami javnost da istraži kako aktivne niže nivoe, tako i mirne krovne bašte. Pojedinci koji stignu na vrh kompleksa bivaju nagrađeni sa divnim pogledima na susednu reku Kjan Tang.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...