Stambeno-poslovni kompleks u Kini kombinuje tržni centar sa urbanim stanovanjem

25.07.2014. | Inhabitat

Stambeno-poslovni kompleks Hangžu Duolan u Kini je jednim delom pejzaž, delom urbani dizajn i delom arhitektura. On pruža razigranu kombinaciju stambenih jedinica, javnih otvorenih prostora, zajedničkih baštenskih prostora i rekreativnih prostora za stanare novog okruga Ksia Ša u Kini.

Arhitektonski biro Brearley Architects + Urbanists je projektovao kompleks vertikalnim nanošenjem dva programa - tržnog centra i stambenih jedinica, koje je završio sa ogromnim zelenim krovom.

Ceo kompleks je krunisan sa ogromnim zelenim krovom u nagibu, što omogućava da svaki sprat ima neposredni pristup krovu i zelenilu koje on nudi. Arhitekte su sekle dijagonalno kroz pravolinijski obod bloka i stvorili krovne bašte sa ulazima na svakom spratu i terasama koje obezbeđuju prostor za neformalne sastanke i druženja. Stvaranjem i lokalizovanjem niza polu-javnih prostora, oni su uspostavili potencijal za stvaranje niza zajednica različitih oblika.

Kompleks je lavirintski prostor na više nivoa koji mami javnost da istraži kako aktivne niže nivoe, tako i mirne krovne bašte. Pojedinci koji stignu na vrh kompleksa bivaju nagrađeni sa divnim pogledima na susednu reku Kjan Tang.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...