INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šator od bambusa u Baliju

23.07.2014. | Inhabitat

Bali je poznat po svojoj prekrasnoj arhitekturi od bambusa - šator od bambusa, projekat arhitekte Endrjua Ma, je neverovatan primer onoga što se može postići sa lokalnim, odžrivim materijalima. Šator od bambusa se nalazi duž reke Ajung u blizini grada Ubud, a nedavno je u njemu organizovana konferencija o konzervaciji u organizaciji mreže Zelena škola.

Bambus, jedan od najznačajnijih odžrivih građevinskih materijala na svetu, može da naraste i do metar u jednom dana i kombinuje snagu i fleksibilnost. On je pristupačan i u izobilju, i u slučaju ekvatorijalnih država, može biti lokalno uzgajan. Šator Endrjua Ma kombinuje bambus sa drugim organskim materijalima. Jedini neorganski materijali korišćeni u toku gradnje su bili plastični konopci koji drže štapove bambusa zajedno.

Zgrada je naručena od strane organizacije Zelena Škola (Green School) iz Balija, čiji kampus je u potpunosti napravljen od bambusa posečenog na održivi način. Zgrada je za sada korišćena za svečanosti diplomiranja i potrebe konferencije o konzervaciji. Oni su želeli da izgrade objekat koji može da smesti 500 ljudi, ali na taj način da njen fizički otisak ne uništi kampus.

Struktura se sastoji od više šatorskih konstrukcija spojenih sa konstruktivnim motkama koje osiguravaju dodatnu zateznu podršku. U cilju sprečavanja bočnih pokreta, odbačene motke bambusa od 15cm prečnika su isečene na komade dužine 50cm i ankerisane na krajevima i sa strane svake motke bambuse. Osim nekoliko velikih motki, koje su donešene sa Jave, najveći deo materijala je lokalnog porekla.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;