INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vertikalne mini zajednice sa baštama u stambenoj kuli u Antverpenu

16.07.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biroi C.F. Møller Architects i Brut su osvojili arhitektonski konkurs za projektovanje stambene kule mešovite namene u Antverpenu. Njihov predlog je održiva zajednica smeštena u različitim tipovima životnog prostora - od malih jedinica pogodnih za studente do stanova za veće porodice. Oni su grupisani u vertikalne mini zajednice koje stvaraju osećaj susedstva.

Stambena kula od 24 sprata je deo razvojnog plana za Novu južnu (Nieuw Zuid) oblast u Antverpenu, u blizini reke Šelde. Uvođenjem više prostora za pojedinačne domove, kao i zajedničke objekte, arhitekte su uspele da stvore zgradu koja je organizovana u klastere sličnih jedinica koji se otvaraju ka balkonskim prostorima.

Pored prodavnica, kancelarija i zajedničkih prostorija, kula obuhvata 116 domova koji hodaju po tankoj liniji između napakovanog osećaja stanovanja i komšijske brižnosti.

Vertikalne mini zajednice su obavijene u laganu mrežu i povezane su i organizovane u klasterima. Na vrhu, mreža formira bašte nalik staklenicima koje služe kao polu-otvoreni životni prostori. Pored se nalaze zajednički prostori za stanare. Na petom spratu je prostor sa uređenom zelenom krovnom terasom i zelenim prostorom trostruke visine koji nudi divan pogled na reku i Antverpen.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;