Nevidljivi vidikovac koji se besprekorno stapa sa škotskim pejzažom

11.06.2014. | Inhabitat

Studenti arhitekture Angus Riči i Danijel Tajler su nedavno završili „Vidikovac“ (Lookout), malu strukturu od ogledala stvorenu kao deo inicijative Putevi pejzaža u Škotskoj.

Smeštena u rustičnom okruženju Loha Lomonda i Nacionalnog parka Trosačes (Trossachs) u Škotskoj, reflektivna zgrada bi bilo skoro neprimetna da ne postoje strateški postavljeni otvori obloženi drvetom. Projekat je razvijen kao deo teze za Napredni arhitektonski dizajn ova dva studenta na Stračklajd univerzitetu u Glazgovu.

Struktura je sagrađena rukom i sastoji se od drvene konstrukcije koja je napravljena van lokacije postavke, a zatim kamionima dovežena u Nacionalni park. Kada je struktura postavljena na poziciju, Riči i Tajler su postavili na podsloj od brezinog dreveta listove nerđajućeg čelika koji je uglačan do mere da je postao ogledalo. Kako bi smanjili otpad i troškove izgradnje, projektanti su koristili standardne veličine listova čelika koji su odredili konačni oblik kvadra.

Kako bi uokvirili poglede na jezero i planine, Riči i Tajler su isekli delove u strukturi kako bi posetioci mogli da sede ili szoje unutar. Inspirisani japanskom arhitekturom, isklesani prostori su obloženi sa otpornim drvetom. Izložene i tretirane ivice od šperploče uokviruju poglede koji se odražavaju u ogledalima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...