INFONET-468X60-BANNER

Samoodrživi moduli pružaju maksimalnu prilagodljivost

20.05.2014. | Sourceable

Samoodržive strukture su projektovane tako da mogu biti postavljene bilo gde na planeti Zemlji, od obronaka planina do peščanih plaža, a posebno su korisne u oblastima gde je pristup ograničen ili gde je infrastruktura nepostojeća.

Novi samoodrživi moduli, portugalske projektantske kuće Cannatá & Fernandes su tri metara široki i devet metara dugački, a nude 27 metara kvadratnih multifunkcionalnog prostora. Cilj arhitekata je bio da razviju modul koji može da posluži različitim funkcijama, od privremenog stanovanja do namena kao što su ekološke opservatorije, kafići, protivpožarne ispostave ili male prodavnice.

Arhitekte su rekli da svaki od modula može da se napravi korišćenjem novih materijala i tehnologija, omogućavajući bolju kontrolu energije i nudeći različite nivoe izdržljivosti i lakoće kako bi odgovarali svom okruženju.

Moduli poseduju sistem za proizvodnju električne energije koji uključuje fotonaponske panele, napredni sistem kontrole osvetljenja, električne utičnice za opštu upotrebu, telefone, sigurnosi alarm, kao i sistem zaštite.

Solarni paneli mogu da obezbede 2,2 vati energije, dok solarne baterije mogu da uskladište višak energije. Hibridni inverter omogućava povezivanje modula sa dizel agregatom. Grejanje vode se vrši preko solarnih panela.

Iako moduli imaju toalet i malu kuhinju, oni su u stanju da u potpunosti funkcionišu van mreže. Jedinice imaju prenosivi vakumski vodovodni sistem koji pomaže u uštedi vode. Po jednoj litri ispiranja, toaleti koriste 90 procenata manje vode od uobičajenih klozetskih šolja.

Moduli mogu biti kompletno prefabrikovani van lokacije i transportovani do mesta kamionom ili helikopterom, posledično ograničavajući uticaj koji izgradnja ima na životnu sredinu i smanjujući troškove izgradnje u udaljenim područjima. Kao i kod mnogih drugih montažnih i unapred montiranih jedinica, moduli se mogu u svakom trenutku ponovo preneti na novu lokaciju i ponovo koristiti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;