Tri predivne kuće na Baliju izgrađene samo od bambusa

23.04.2014. | Inhabitat

Zeleno Selo na Baliju je zajednica prelepih kuća izgrađenih u potpunosti od bambusa, delo arhitektonskog biroa Ibuku. Izgradnja sela je započela 2010. godine, i ono nastavlja svoj rast sa dodatkom još tri prelepe kuće ove godine. Izgrađene sa lokalnim materijalom i tradicionalnim građevinskim tehnikama, Zeleno Selo se uklapa savršeno sa okolnim prirodnim pejzažom svete reke Aiung na Baliju.

Zeleno selo je projektovano od strane biroa Ibuku i ono je zajednica sa prelepim kućama od bambusa na Baliju. Izgrađene na isti način kao i obližnja Zelena škola, jedinstvene kuće su izgrađene oko radijalnog klastera stubova od bambusa na kojima su ploče od bambusa i slamnate nadstrešnice prikačene.

Bambus je korišćen i kao konstruktivni element i kao dominantni element enterijera - zidovi, stepeništa, podovi i namšetaj su takođe izgrađeni od ove biljke. Fleksibilnost bambzsa omogućava stvaranje jedinstvenih formi koje (uz zadržavanje noseće uloge) mogu biti integrisane u prirodne kamene temelje. Razigrana i lagana struktura se povezuje sa prirodnim okruženjem ne uznemiravajući ga.

Razmatrajući izbor bambusa kao glavnog građevinskog materijala, Elora Hardi, direktorka i vodeći projektant u birou Ibuka je rekla: „Čak i održivo drvo ne može da se poredi sa bambusom kao savesnim građevinskim materijalom. Sa vrlo malo sredstava i pažnje, mladica bambusa može da postane noseći stub u roku od tri godine, a kuća izgrađena njime može da stoji ceo život.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!