INFONET-468X60-BANNER

Održiva kuća izgrađena za samo četiri dana korišćenjem samo šrafcigera

28.03.2014. | Gizmag

Francuski arhitektonski biro Multipod Studio je nedavno predstavio prototip nove održive kuće koja je lagana, može se reciklirati, biće jeftina za kupovinu i izuzetno efikasna za korišćenje. Pogodno nazvana Pop-Up kuća ima još jedna značajan prodajni adut: sve što je potrebno za njenu montažu je četiri dana i standardni električni šrafciger.

Pop-Up kuća ima površinu od ukupno 150 kvadartnih metara, a unutrašnjost je sačinjena od velikog kombinovanog otvorenog prostora u kome se sadrži kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Pored tog kombinovanog prostora, kuća raspolaže sa dva kupatila, glavnom spavaćom sobom, dve dodatne spavaće sobe, kancelarijom i terasom.

Struktura je jednostavna za gradnju i sastoji se od rama od smreke, drvenog poda, i izolacionih blokova od ekspandiranog polistirena, a sve se drži zajedno pomoću drvenih šrafova. Uistinu, biro Multipod Studio tvrdi da nije potrebno prethodno građevinsko iskustvo kako biste sastavili ovu montažnu kuću, uporedivši proces izgradnje sa slaganjem Lego kockica.

Zahvaljujući odličnoj izolaciji i hermetički zatvorenom omotaču kuće, grejanje nije potrebno, tj. nije potrebno dok god se nalazi u generalno osunčanoj južnoj Francuskoj. Međutim, budući da ispunjava veoma zahtevne Passivhaus energetske strandarde, Pop-Up kuća je veoma efikasna za grejanje, čak i u hladnijim podnebljima.

Trenutno je Pop-Up kuća još uvek u fazi protipa, tako da detalji o domu još uvek nedostaju. Međutim, preliminarna cena je dostupna, i kuća će vas oštetiti za 30.000 evra, u koju spada i rad, ali ne uključuje finiše kao što je hidroizolacija, elektrifikacija i postavljanje vodovoda i kanalizacije.

Možete videti pregled projekta u video snimku ispod:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;