INFONET-468X60-BANNER

Cigle od bakterija

11.03.2014. | Croenergo

Jedinstvena biotehnološka kompanija BioMason razvila je metodu „uzgoja“ cigli korišćenjem mikroorganizama i prirodno dobavljivih materijala. U kompaniji tvrde da četiri tradicionalna građevinska materijala kao što su beton, staklo, čelik i drvo trebaju ogromne količine energije za nastanak, i da se pride oslanjanju na ograničene prirodne resurse.

BioMason tvrdi kako se korišćenjem biološki dobijenih cementa (kao što su korali) može sagraditi objekat bez negativnog uticaja na okolinu. Kompanija navodi kako je globalna proizvodnja cementa u 2008. godini iznosila 2,8 milijarde tona, uz jednaki iznos ugljen-dioksida koji je ispušten u atmosferu. Energetska intenzivnost procesa proizvodnje cementa, od vađenja sirovine, prevoza i korišćenja goriva u pećima dovela je do toga da je gotovo 40% globalnih emisija ugljen-dioksida povezano s građevinskom industrijom.

U kompaniji pak tvrde kako se korišćenjem bakterija u kombinaciji s nutrijentom, azotom i izvorom kalcijuma može stvoriti prirodni cement na sobnoj temperaturi, i za manje od pet dana stvoriti unapred izliveni materijal. Stručnjaci u BioMason-u su stvorili tržišno održivi model u koji bi se mogle uključiti postojeće kompanije u građevinskoj industriji.

Materijali potrebni za proizvodnju biocementa vrlo su jeftini i lako dobavljivi, a u njihovoj proizvodnji može se koristiti niz otpadnih nusproizvoda. Voda kao komponenta u proizvodnji cementa reciklira se u zatvorenom sustavu i ponovno koristi u proizvodnji, a u kompaniji navode kako su tokom testiranja vrlo uspešno koristili i morsku vodu, čime se otvara mogućnost znatnog smanjivanja potrošnje slatke vode korišćene u građevinskoj industriji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;