Održiva kuća napravljena od mostovske konstrukcije

10.03.2014. | Gizmag

Istočni raspon istorijskog mosta između San Franciska i zaliva Ouklend će se uskoro rušiti jer je nedavno zamenjen sa novijim mostom u blizini. Međutim, jedan lokalni stanovnik želi da osigura da stari most živi i dalje, u nekoj formi doduše, i planira da iskoristi staru konstrukciju mosta kao građevinski materijal za održivi dom u projektu koji je odgovarajuće nazvan „Bay Bridge House“.

Projekat kuće zahteva korišćenje više delova srušenog mosta, uključujući čelične nosače, merdevine, žice, pa čak i deonicu puta. Ovi materijali će se koristiti za stvaranje kuće sa održivim karakteristikama kao što su zeleni krov, solarni paneli i reciklaža kišnice. Ostali neophodni materijli će biti nabavljani od lokalnih kompanija, a tvorac projekta Dejvid Grishejber takođe navodi da će podneti zahtev za LEED sertifikaciju.

Mada su dostupni neki renderi koji naglašavaju kako bi kuća eventualno mogla da izgleda, projekat je još uvek u fazi razvoja, i postoji obilje ideja koji oblik će konačna kuća imati. Neke ideje za sada uključuju jednoporodičnu kuću kao osnovu, sa ili bez dodatnih nekoliko apartmana ili pansiona, kako bi kuća bila samodovoljna finansijski.

Nažalost, kako izveštava Gardijan, dobavljanje konstrukcije mosta nije tako lak posao, jer će Grishejber morati da dobije dozvolu za njihovo korišćenje. Takođe, postoje neke zabrinutosti u vezi mogućih toksina prisutnih u metalu, kao što su olovne farbe.

Obratićemo pažnju na ovaj projekat i obavestiti vas ako bude uspešan.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...