Održiva kuća napravljena od mostovske konstrukcije

10.03.2014. | Gizmag

Istočni raspon istorijskog mosta između San Franciska i zaliva Ouklend će se uskoro rušiti jer je nedavno zamenjen sa novijim mostom u blizini. Međutim, jedan lokalni stanovnik želi da osigura da stari most živi i dalje, u nekoj formi doduše, i planira da iskoristi staru konstrukciju mosta kao građevinski materijal za održivi dom u projektu koji je odgovarajuće nazvan „Bay Bridge House“.

Projekat kuće zahteva korišćenje više delova srušenog mosta, uključujući čelične nosače, merdevine, žice, pa čak i deonicu puta. Ovi materijali će se koristiti za stvaranje kuće sa održivim karakteristikama kao što su zeleni krov, solarni paneli i reciklaža kišnice. Ostali neophodni materijli će biti nabavljani od lokalnih kompanija, a tvorac projekta Dejvid Grishejber takođe navodi da će podneti zahtev za LEED sertifikaciju.

Mada su dostupni neki renderi koji naglašavaju kako bi kuća eventualno mogla da izgleda, projekat je još uvek u fazi razvoja, i postoji obilje ideja koji oblik će konačna kuća imati. Neke ideje za sada uključuju jednoporodičnu kuću kao osnovu, sa ili bez dodatnih nekoliko apartmana ili pansiona, kako bi kuća bila samodovoljna finansijski.

Nažalost, kako izveštava Gardijan, dobavljanje konstrukcije mosta nije tako lak posao, jer će Grishejber morati da dobije dozvolu za njihovo korišćenje. Takođe, postoje neke zabrinutosti u vezi mogućih toksina prisutnih u metalu, kao što su olovne farbe.

Obratićemo pažnju na ovaj projekat i obavestiti vas ako bude uspešan.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 11.03.2019.
Kada će biti izgrađen deo SMT kružnog puta ...
Voluja 09.03.2019.
Pruga je i dalje u losem stanju, nije sred...
Balkan 04.03.2019.
A kada ce to da bude sve zavrseno i da li c...
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...