INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ogromna solarna kocka u Italiji

12.02.2014. | Inhabitat

Ogromna monolitna kocka e-QBO dizajnera Romoloa Stancoa sakuplja solarnu energiju sa kojom napaja integrisano komunikaciono čvorište smešteno u kocki. Kocka je umotana sa integrisanim fotonaponskim panelima, i upija sunčevu svetlost tokom celog dana kako bi napajala javnu rasvetu, instalacije video-mapiranja, punjače za mobilne telefone i laptopove, kao i internet čvorišta. Projekat je razvijen od strane TRED-a, inovativne italijanske kompanije koja je posvećena spajanju visoke tehnologije i dizajna.

Kocka e-QBO je arhitektonski kameleon koji može da se transformiše da se uklopi u različite programe. Iako je kocka e-QBO autonomna i van-mrežna, ona još uvek može da se integriše u urbanom kontekstu. U okviru Milanskog inovacionog programa ona je pretvorena u izložbeni prostor za prikazivanje rezultata italijanske održive istraživačke inicijative.

Tokom sajma MADE 2013, instalacija je smeštala ugostiteljski prostor i info punkt za Istraživanje o energetskom sistemu (RSE). Projekat je takođe bio izabran da predstavlja Italiju na Svetskom samitu energetske budućnosti u Abu Dabiju.

 

Projekat inkorporira LED osvetljenje, koje ga angažuje u dinamičnom dijalogu sa urbanom okolinom. Energija akumulirana iz obnovljivih izvora se skladišti u baterijama i koristi za osvetlkjenje kocke i napajanje raznih elektronskih uređaja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;