INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametna sijalica koja svetli i kada nestane struje

15.01.2014. | Gizmag

Kada se svetla ugase zbog nestanka struje noću, verovatno ćete morati da provedete nekoliko narednih minuta petljajući po mraku u nadi da ćete položiti ruke na obližnji upaljač ili baterijsku lampu, ili ćete pokušavati da se setite gde ste stavili sveće. Samo kada bi svetla mogla da ostanu upaljena još malo vremena nakon što je nestala struja. SmartCharge LED sijalica je upravo razvijena sa jednostavnim ciljem da obezbedi da korisnici nikada više ne ostanu u mraku.

SmartCharge LED sijalica uključuje tehnologiju koja je u stanju da utvrdi da li je neko upravo isključio svetlo na prekidaču, ili je došlo do nestanka struje. Ako je zaista došlo do nestanka struje, sijalica će pružiti korisnicima još nekoliko sati neprekidnog svetla.

Sijalica od 5W daje svetlost od 350 lumena, sa 3.000K, 4.000K i 5.000K temperature boja i sa stopom snopa od 120 stepeni. Ugrađeni senzor Grid & Switch je u mogućnosti da utvrdi da li je došlo do nestanka struje, može da detektuje uključenu/isključenu poziciju prekidača na koji je sijalica priključena, tako da će ili dozvoliti da sijalica ostvetli sobu ili će je ostaviti u mraku sve dok neko ne pritisne prekidač.

„Po prvi put možete da kontrolišete sijalicu iz istog zidnog prekidača za vreme nestanka struje“, kaže pronalazač ove sijalice, Šailendra Suman. „Ovo je bio veoma težak problem za rešiti. Videli smo neispunjenu potrebu na tržištu i samim tim i veliku priliku. Postoje mnogi delovi sveta gde se često dešavaju restrikcije i nestašice struje. Ova sijalica bi bila idealna za kuće i poslovne prostore u tim zemljama.“

Svetlo sija zahvaljujući integrisanoj litijum-jonskoj bateriji od 2200mAh koja nudi do četiri sata neprekidnog korišćenje pre nego što svetlost zaista nestane. Kada se struja vrati, baterija sijalice se sama puni, i to do punog kapaciteta za oko šest sati. Sijalica SmartCharge ima predviđeni život od 40.000 sati, ali bi njena baterija od 300-400 ciklusa morala da se menja svake tri ili četiri godine, u zavisnosti od upotrebe.

Sijalica je projektovana da radi pri struji od 110-220V, i trenutno je kompatiblina sa standardnim svetlosnim izvorima (što znači za grla E26 u Severnoj Americi, E27 u Evropi, i bajonet tip B22 za Veliku Britaniju, Indiju i druge), ali tim trenutno radi i na razvitku drugih opcija.

Rad na projektu SmartCharge je započet pre dve godine, a nakon mnogo prototipa i neuspešnih testiranja je dovelo do ovog konačnog rešenja. Jedna SmartCharge sijalica košta 35 američkih dolara, dve koštaju 55 dolara, a pakovanje od četiri sijalice 100 dolara. Ako sve bude išlo po planu, očekuje se da će prve sijalice početi da se isporučuju od aprila.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;