INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Teška vremena za prefabrikovane materijale, ali budućnost donosi promene

10.01.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Evropski arhitekti veruju da će se sa oporavkom građevinske industrije, a posebno u vremenima nestašice radne snage, prefabrikovani materijali koristiti više. Ovo je jedan od zaključaka kvartalnog izveštaja Evropskog arhitektonskog barometra (European Architectural Barometer), urađenog od strane istraživačke kompanije Arch-Vision, a koji se sprovodi među arhitektama u najrazvijenijim evropskim državama.

Sa teškim vremenom za građevinsku industriju u poslednjih nekoliko godina, kao i smanjenjem građevinske aktivnosti u pogledu izgradnje objekata, izvođači radova imaju teškoće da obezbede dovoljno posla za svoje zaposlene. Kompanije pokušavaju da zadrže radnu snagu zaposlenu korišćenjem jeftinijih, više radno-intenzivnih materijala, umesto otpuštanja radnika.

Prethodna istraživanja kompanije Arch-Vision su takođe pokazala da u kriznim vremenima direktori i izvođači radova često biraju jeftinije materijale. To znači da su drugi materijali, kao što su prefabrikovani materijali, koji zahtevaju manje radne snage ali veći investiciju, pod pritiskom.

Ali, budućnost za prefabrikovane materijale izgleda svetlo jednom kada se ekonomija oporavi i obim građevinskih radova poveća. Tada će biti više posla nego radnika u građevinskom sektoru, takođe zbog činjenice da se tokom krize broj radnika u ovom sektoru smanjio. Kako podaci iz najnovijih Evropskih arhitektonskih barometara pokazuju, značajan deo evropskih arhitekata očekuje da će se u narednih nekoliko godina tržište rada smanjiti, što će dovesti do povećane upotrebe prefabikovanih proizvoda i proizvoda koji mogu biti brzo obrađeni.

Postoji nekoliko trendova koji su primećeni, a koji će imati pozitivan uticaj na budućnost prefabrikovanih materijala:

  1. U nekim zemlja, posebno u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, arhitekte vide konceptualne i modularne zgrade kao realan trend za budućnost. Izvođači građevinskih radova takođe povećavaju svoja znanja u ovoj oblasti.
  2. Drugi trend primećen od strane evropskih arhitekata je prebacivanje sa mokrih na suve građevinske metode. Ovo će takođe imati pozitivan efekat na korišćenje prefabrikovanih materijala, i podići će interes ka prefabrikaciji u budućnosti.
  3. Stručnjaci su uvereni da se sa prefabrikovanim proizvodima mogu stvoriti lepe zgrade.

Investitori zahtevaju brži i jeftiniji proces gradnje

Kriza je promenila zahteve klijenata u sektoru građevinarstva. Investitori su u potrazi za bržim i jeftinijim načinima izgradnje. Ograničeni finansijski resursi i želja za bržom eksploatacijom objekata su izazovi koji će ceo građevinski sektor morati da uzme u obzir.

Građevinski sektor je i dalje pod velikim pritiskom. Samo nemački, blegijski, a od skora i britanski sektori bolje prolaze, dok ostatak evropskih zemalja ima poteškoća u sustizanju obima poslovanja kao pre recesije.

Za većinu zemalja, dostizanje obima izgradnje pre krize se nikada neće desiti (prema mišljenjima arhitekata iz Španije, Italije i Holandije). Arhitekte u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Poljskoj očekuju da će za to biti potrebno između jedne i pet godina. Sa promenama na tržištu, promene zahteva činilaca u građevinskom sektoru su primetne. Oni počinju da zahtevaju jeftiniji i brži proces izgradnje koji može da osigura isplativost investiranja i brži povraćaj novca.

U sedam od osam zemalja gde se obavlja istraživanje, potražnja za jeftinijim zgradama se već odvija. U Italiji samo jedna trećina arhitekata kaže da se to trenutno dešava, dok 41 odsto njih očekuje da će to biti trend za jednu do tri godine.

Brža izgradnja se trenutno posebno zahteva u Nemačkoj i Holandiji, ali takođe i u ostatku evropskih zemalja. Prema arhitektama ona će igrati veću ulogu u bliskoj budućnosti.

Pritisak sa tržišta zahteva preispitivanje celog procesa izgradnje i identifikaciju oblasti u kojima se mogu sačuvati novac i vreme. Efikasniji rad, sa manje partnera, isporuka više prefabrikovanih i potpunih rešenja umesto posebnih proizvoda deluju kao dobri načini koji mogu da odgovore na ove zahteve tržišta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;