Prvi na svetu hotel obložen sa plutom

08.01.2014. | Dezeen

Portugalski arhitekta Hose Karlos Kruz (José Carlos Cruz) tvrdi da je izgradio prvi na svetu hotel obložen plutom, koji se nalazi među drvećima maslina i plute u portuglaskoj regiji Alenteho. Smešten van grada Evora, hotel Ecork sastoji se od restorana obloženog plutom i kompleksa od 56 apartmana, takođe obloženih plutom, koji se nalaze u nizu susednih bungalova.

Arhitekta Hose Karlos Kruz i njegov projektantski tim su izabrali plutu kao materijal za oblaganje zidova glavne zgrade zbog činjenice da je on lako dostuopan i da nudi visoki koeficijent termalne izolacije. „Portugal je drugi najveći izvoznik plute na svetu, te smo smatrali da bi ona bila dobra polazna tačka za hotel“, rekao je arhitekta Kruz.

Postoji samo nekoliko manjih otvora u spoljašnjim zidovima zgrade, što stvara velike nesmetane površine materijala. „Jedna od naših namena je bila da promovišemo plutu kao materijal za oblaganje“, rekao je Kruz. „Ona je odlični toplotni izolator, a takođe se može reciklirati.“

Dvospratni kompleks za opuštanje smešta teretanu i spa centar, konferencijske sobe i zatvoreni bazen, koji svi okružuju centralno dvorište. Prvi sprat ima zidove, ali nema krov i smešta bar, spoljašnji bazen i plato za sunčanje sa pogledima na seoski pejzaž.

Hotelski apartmani su smešteni iza glavne zgrade u rasporedu koji odgovara tipičnom uređenju srednjovekovnog portugalskog sela. „Opšti plan je inspirisan srednjovekovnim selima Alenteho regije, gde je bilo uobičajeno videti glavni kompleks ili dvorac, i nekoliko belih zgrada oko njega“, rekao je arhitekta.

Sa čisto belim zidovima, apartmani formiraju redove koji oivčuju linije staza. Svaki apartman ima sopstveno privatno dvorište koje je sakriveno iza perforiranog zida.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije