INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aplikacija koja pretvara pametne telefone u 3D skenere

06.12.2013. | Gizmag

Većina nas se navikla na činjenicu da pametni telefoni zamenjuju uređaje kao što su fotoaparati, kamere i muzički plejeri. Međutim, uskoro će oni preuzimati dužnosti tehnologije koja je i sama u povoju - 3D skenere. Istraživači sa Tehničkog Univerziteta u Cirihu (ETH Zurich) su napravili aplikaciju koja omogućava običnom pametnom telefonu da napravi i prikaže trodimenzinalne modele realnog sveta, koji se kasnije mogu dorađivati ili čak i 3D štampati.

Aplikacija navodno radi podjednako dobro u unutrašnjim i spoljašnjim svetlosnim uslovima, uključujući i po slabom osvetljenju koje se često nalazi u muzejima. Korisnici jednostavno upere kameru telefona ka željenom objektu, zatim pomeraju telefon oko subjekta po potrebi, kako bi ga snimili iz različitih uglova. Zatim aplikacija koristi inercijalne senzore telefona da otkrije kada i za koliko se on pomera, i automatski snima slike u skladu sa tim.

Sve kalkulacije se odvijaju na licu mesta, korišćenjem telefonskog GPU-a (jedinica za grafičku obradu). Korisnici zatim mogu videti digitalni model iz različitih uglova, i vratiti se nazad kako bi snimili dodatne snimke ukoliko su propustili neke delove objekta. Ne samo da su slike dobijene, već je i stvarna veličina objekta zabeležena - što je svakako zgodna funkcija ukoliko korisnici planiraju da 3D odštampaju svoju kopiju predmeta.

Aplikacija je trenutno u fazi dobijanja patenta, a može da se pokrene na širokom spektru aktuelnih pametnih telefona. Aplikacija Univerziteta ETH Zurich se može videti u upotrebi u video snimku ispod:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;