INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Staklene pločice od katodnih cevi

25.11.2013. | Transmaterial

Šta se dešava sa svim našim starim računarskim monitorima i televizorima? Prema Polu Brnsu (Paul Burns) iz američke kompanije Fireclay Tile, stotine miliona kilograma odbačenog stakla od katodnih cevi (CRT - cathode ray tube) se nalazi na deponijama, što daje neekološku i neodrživu notu starim televozorima i računarskim monitorima. CRT staklo je razvijeno za projektovanje slika na ekran, i kao rezultat toga ono je veoma debelo i otporno na udar. Takođe se smatra jednim od najtežih vrsta elektronskog otpada za reciklažu.

Američka kompanija Fireclay Tile sada nudi pločicu napravljenu od ovog recikliranog stakla. Kompanija primenjuje proces drobljenja u više koraka koji na kraju proizvodi staklene čestice dovoljno male da se mogu topiti kada se izlože toploti. Nakon sortiranja stakla, proizvođač dodaje malo bele boje da posvetli prirodnu boju CRT stakla, dobijajući svetliju sivu boju pod nazivom Phosphor (fosfor).

CRT staklene pločice se nude u dve veličine: trake dimenzije 5x20cm i u obliku okruglog mozaika pečnika od 2,5cm, a svaka od pločica zahteva svoj jedinstveni kalup kako bi se napravila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;