NOMAD mikro-dom nudi jeftin vanmrežni život

08.11.2013. | Gizmag

Kanadska kompanija NOMAD Homes je proizvela novi koncept mikro-kuće koji ima samo 9,2 kvadratna metra površine, može da se isporuči u paketu, funckioniše vanmrežno i navodno je laka za montažu. Preduzeće je pokrenulo kampanju na internetu za prikupljanje sredstva za prizvodnju, a na kraju namerava da prodaje osnovnu verziju ovog doma za ispod 20.000 evra.

Mikro-dom uklapa dnevni boravak, kuhinju, kupatilo u prizemlju, a na spratu spavaću sobu u svoju malu površinu od samo 9,2 kvadaratna metra i nudi se u tri verzije, sa uključenim dodatnim elementima u zavisnosti od modela i cene.

Osnovni model ima kuhinjske elemente, police, dovoljno skladištenog prostora, podove od laminata, rasvetu i povezane električne utičnice. Davanje više novca donosi dodatke poput solarnog energetskog sistema, prečišćavanja otpadnih voda i sakupljanje kišnice, dok se drveni trem može takođe dodati kako bi ponudi dodatni otvoreni prostor.

Građevinski materijali uključuju strukturno izolovane metalne panele i fasadne obloge od pocinkovanog metala, dok je unutrašnjost obložena od medijapana. Kompanija obećava da će NOMAD mikro-dom biti otporan na insekte, vlagu i vatru, i navodi potencijalna korišćenja ove jedinice u vidu studentskog stanovanja, socijalnog stanovanja i kao privremen smeštaj.

NOMAD mikro-dom je trenutno predmet internet kampanje. Ukoliko sve prođe dobro, predložena početna cena za osnovni model će biti oko 20.000 evra. Naravno, može biti dug, nesiguran put pre nego što se javno finansirani koncepti kompjuterskih rendera razviju u stvarnost, ali je ovo svakako zanimljiv projekat koji ćemo držati na oku.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...