Urbanističko uređenje bloka na primeru socijalnog stanovanja 172 u Španiji

31.10.2013. | Arch Daily

Arhitekonski biro Alfonso Alzugaray projektovao je ovaj blok zgrada sa socijalnim stanovima nazvan 172 u Španiji. Prenosimo vam opis projekta dat od strane samog biroa.

„Mi smo želeli da podignemo unutrašnju ulicu između dva bloka zgrada do razumne kategorije. Da bismo to uradili, osim odluka o kompozicionom redu, forsirali smo da ulaz u zgrade bude kroz ovaj prostor, kvalifikujući ga i generišući na ovaj način aktivnosti i odnose koji, po našem mišljenju, opravdavaju dizajn ove integrisane ulice.

Što se tiče tretmana ovog prostora, pokušali smo da obezbedimo što je više moguće „zelenu“ sliku naselja, kao dečijeg igrališta koje je daleko od komplikacija saobraćaja koji prolazi duž spoljne strane zgrade. Međutim, ona (integrisana ulica) takođe ima traku za spori saobraćaj i drugu za parkiranje, koje su projektovane na taj način da budu niskog intenziteta, jer one ne služe ničemu drugom osim pristupu samim ulazima. Rampa koja vodi u podrum zgrade je nalazi na kraju parcele. Definisanje ovog prostora je završeno pešačkim stazama i izlazima u slučaju opasnosti iz garažnih prostora.

Mi smo projektovali spoljašnje fasade koje prate princip trezvenosti, na osnovu vrlo uniformisane površine od eloksiranog aluminijumskog lima koji naglašava perforaciju fasade i njegov kvalitet i kompleksnost izrade. Kompozicija se ponavlja u ravnom delu zgrada, kao i u zakrivljenom, i ona je uvek u pratnji istog materijala koji okružuje i definiše ceo spoljašnji obim četiri zgrade.

Unutrašnja ulica mora biti tretirana drugačije. Ovde je percepcija zakrivljenog puta veoma bitna i mi smo želeli da to naglasimo preko malih konstruktivnih trikova: Spratovi su blago uvučeni u odnosu na sprat ispod, tako da fasada postaje sukcesija zakrivljenih linija koje naglašavaju oblik ulice. Takođe, šareno obojeni eloksirani paneli uvode dodatne vibracije na površine fasada i snažno karakterišu urbani prostor ovog bloka za socijalno stanovanje.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...