INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća Pumpa dokazuje da su najjednostavnije ideje često i najbolje

05.09.2013. | Gizmag

Očigledno je, ali je lako za zaboraviti takođe, da najprijemčivije kuće ne moraju biti najskuplje ili najnametljivije. Mi smo se ovoga podsetili još jedanput sa kućom Pump House - jednostavnom, ali idičnom vikendicom koju je projektovao australijski biro Branch Studio Architects (BSA). Kuća je izgrađena sa skromnim budžetom, a odlikuje je prednost vanmrežnog rada.

Originalni projektni zadatak za kuću je pozivao na strukturu nalik šupi koja bi mogla da smešta pumpu za vodu, određenu opremu za poljoprivredu, kao i da pruža utočište za klijente kada posećuju svog ljubimca, konja Džordža vikendom. Projekat je odatle porastao, i uključivao je saradnju klijenta i arhitekte Nikolasa Rusoa iz biroa BSA na koji način da naprave pristupačni objekat koji se lako može izgraditi, i koji se neće oslanjati na tipične prefabrikovane elemente.

Kuća Pumpa je zapravo izgrađena od strane jednog od klijenata, koji je stolar po zanimanju, korišćenjem povoljnih materijala kao što je iverica, valoviti lim i grubo rezana građa, a sve u cilju smanjivanja budžeta za izgradnju. Tekući troškovi bi trebali, takođe, da budu relativno niski, pošto se kuća oslanja na vanmrežne opcije kao što su solarna energija, rezervoari za kišnicu, kao i peć na drva.

Kuća sadrži krevet, trpezarijski sto i stolice, kao i dovoljno prostora za skladištenje. Veliki horizontalni prozor se proteže po zapadnoj fasadi, pružajući poglede na okolne ravnice.

Definitvno postoji nešto privlačno u ovom jednostavnom seoskom životu koji Kuća Pumpa ima za cilj da promoviše, a mi smo skloni da ponovimo procenu biroa BSA o ovoj vikendici kao „proslavu običnosti koja je beskompromisna u svojoj jednostavnosti“.

Kuća Pumpa je završena maja ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;