INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odmereni pristup energetskoj efikasnosti u kući Dune House

03.09.2013. | Gizmag

Vlasnici holandske arhitektonske firme Min2, Džeti i Marten Min, odlučili su da za sebe projektuju i izgrade novu kombinovanu kuću i atelje. Pošto je arhitektura njihova profesija, moglo se očekivati da će rezultat impresionirati, što se zaista i dogodilo: kuća Dune House kombinuje atraktivan spoj tradicionalnoh i modernog holandskog stila sa odmerenim pristupom energetskoj efikasnosti, što uključuje pametan ventilacioni sistem i monitoring potrošnje energije.

Dune House se nalazi u severnoj Holandiji, na grebenu peščane dine sa pogledom na obalu, a more je samo 300 metara daleko. Kuća ukupno ima 350 kvadratnih metara koji se raspoređuju na tri sprata. Tokom izgradnje, Džeti i Marten su birali građevinske i završne materijala koji su se vizuelno uklapali sa okolinom, tako da britanske glinene pločice, neobrađena stabla jele, kao i izloženo drvo daje nezavršeni ruralni šarm.

Prizemlje kuće ima prostore za skladišta, kupatilo, biblioteku, kancelariju i salu za konferencije. Ceo prostor je projektovan za fleksibilno korišćenje, a unutrašnji zidovi su od lakih materijala, kao što je medijapan, kako bi se omogućilo lako podešavanje prostora ako je potrebno. Gornja dva sprata sadrže životni prostor za ovaj par, i pružaju najbolje poglede na peščanu obalu.

Kuća takođe poseduje energetski efikasnu tehnologiju u vidu dobro izolovanih prozora, kao i pametnog ventilacionog sistema koji obezbeđuje svež vazduh kada je on potreban. Tu se takođe nalazi i vazdušna toplotna pumpa koja napaja podno grejanje i pruža toplu vodu.

Dune House je i dalje rad u toku, a umesto da još u fazi projektovanja odluče koji energetski sistem treba da bude postavljen, arhitekte su instalirale energetski sistem monitoringa za praćenje celokupne energetske potrošnje. Sa tim podacima, par će na kraju odlučiti koju vrstu tehnologija će implementirati (solarna energija ili vetroturbine, na primer) kako bi se smanjila energetska zavisnost kuće od elektromreže.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;