Održiva energetska kuća-kutija u Akvili

21.08.2013. | Designboom

Ova net-zero kuća je projektovana od strane italijanskog arhitekte Pjerluiđija Bonomoa (Pierluigi Bonomo) kako bi zamenila teško oštećenu kuću pogođenu zemljotresom 2009. godine u Akvili (L'aquila) u centralnoj regiji Abruco, Italija.

Zamišljena kao volumetrijsko umetanje, „energetska kuća-kutija“ je definisana svojim novim kutijastim oivčenjem. Nova struktura izranja iz tla pored ostataka starog zdanja uništenog u zemljotresu, praveći fizičku i simboličnu vezu između teških sećanja iz prošlosti i nade za stabilnu i bolju budućnost. Delujući kao posrednik između ta dva elementa, tehnološki napredna nova kuća se nalazi u okviru kompaktne kutijaste zapremine.

Ekološki efikasna zgrada skoro pa ne troši prirodne resurse zbog vešto integrisanih sistema obnovljivih izvora energije. Termalna zaštita zimi je obezbeđena spoljašnjom daščanom oblogom od ariš drveta, visokim nivom prodora dnevne svetlosti kroz velike proreze na južnoj fasadi (što povećava solarni dobitak zimi), kao i kliznim drvenim zastorima koji omogućavaju lakšu ventilaciju zgrade i pružaju zaštitu od sunca leti.

Integracija bio-klimatskih „pasivnih“ strategija i „aktivnih“ sistema pomaže u smanjenju potreba za grejanjem na 7 kilovatčasova po metru kvadratnom godišnje. Fotonaponska ventilisana jugoistočna fasada je u vizuelnom kontrastu sa drvenom fasadnom oblogom.

Ono što je svako vredno pomena jeste povezivanje starog sa novim preko ponovnog korišćenja starih materijala - kamena, čelika i drvenih greda - za uređenje spoljašnjeg prostora, kao i izbor prefabrikovanog sistema gradnje koji smanjuje energetsko opterećenje kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...