Medicinski fakultet u Saragosi sa fasadom od belih krljušti

15.08.2013. | Dezeen

Španski arhitektonski biro Taller Básico de Arquitectura projektovao je fasadu ovog univerzitetskog kompleksa u Saragosi kao sloj preklapajućih belih krljušti. Fakultet medicinskih nauka spaja dve postojeće zgrade fakulteta na Univerzitetu San Jorge i nalazi se nekoliko kilometara van centra grada.

Arhitektonski biro Taller Básico de Arquitectura je podelio objekat u tri blokova u obliku slova L koji okružuju neformalno dvorište. Jaz između dve strukture vodi do ovog centralnog prostora, i upravo tu se nalaze ulazi u sve tri zgrade.

„Ovaj fakultet nudi novi pejzaž od belih krljušti koji izbacuju svetlost ka spolja, kao i veliki prostor sa unutrašnje strane otvoren ka nebu“, objašnjavaju arhitekte. Ukupna površina sva tri bloka fakulteta iznosi 8.853 metara kvadratnih.

Preklapajući fasadni paneli od betona pružaju se duž spoljne ivice svakog dvospratnog bloka. Prozori su postavljeni ispod svake „krljušti“ i orijentisani su da uvedu svetlost sa juga i istoka.

Učionice i laboratorije su raspoređene redno iza prednje fasade, dok se povezujući hodnici pružaju duž dvorišne strane zgrada, koju karakterišu betonske površine. U malom krilu svakog bloka nalazi se po konferencijska sala, kafić i višenamenski prostor za učenje - amfiteatar.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...