Medicinski fakultet u Saragosi sa fasadom od belih krljušti

15.08.2013. | Dezeen

Španski arhitektonski biro Taller Básico de Arquitectura projektovao je fasadu ovog univerzitetskog kompleksa u Saragosi kao sloj preklapajućih belih krljušti. Fakultet medicinskih nauka spaja dve postojeće zgrade fakulteta na Univerzitetu San Jorge i nalazi se nekoliko kilometara van centra grada.

Arhitektonski biro Taller Básico de Arquitectura je podelio objekat u tri blokova u obliku slova L koji okružuju neformalno dvorište. Jaz između dve strukture vodi do ovog centralnog prostora, i upravo tu se nalaze ulazi u sve tri zgrade.

„Ovaj fakultet nudi novi pejzaž od belih krljušti koji izbacuju svetlost ka spolja, kao i veliki prostor sa unutrašnje strane otvoren ka nebu“, objašnjavaju arhitekte. Ukupna površina sva tri bloka fakulteta iznosi 8.853 metara kvadratnih.

Preklapajući fasadni paneli od betona pružaju se duž spoljne ivice svakog dvospratnog bloka. Prozori su postavljeni ispod svake „krljušti“ i orijentisani su da uvedu svetlost sa juga i istoka.

Učionice i laboratorije su raspoređene redno iza prednje fasade, dok se povezujući hodnici pružaju duž dvorišne strane zgrada, koju karakterišu betonske površine. U malom krilu svakog bloka nalazi se po konferencijska sala, kafić i višenamenski prostor za učenje - amfiteatar.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

HICAD
HICAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...