INFONET-468X60-BANNER

Bharathi istraživačka stanica na Antartiku

31.07.2013. | Gizmag

Indijski Nacionalni centar za istraživanje Antartika i okeana je naručio potpuno novu istraživačku stanicu, koja je postavljena na Larsman brdu u severoistočnom delu Antartika. Bharthi indijska polarna stanica zauzima površinu od 2.500 metara kvadratnih i izgrađena je korišćenjem transportnih kontejnera, i omogućava naučnicima da obavljaju svoj posao na bezbednom, uprokos ekstremnim lokalnim vremenskim uslovima.

Bharthi je treća indijska stalna baza na Antartiku. Zahvaljujući pravilima predviđenim u Antartičkom ugovoru (Antartic Treaty System), objekat je projektovan tako da može da se u potpunosti demonitira i ukloni sa ledenog pejzaža bez traga.

Kao i kod britanske Halej VI istraživačke stanice, udaljena lokacija Bharthi stanice zahteva da ona bude samodovoljna u dužem vremenskom periodu, i da može da izdrži vremenske ekstreme koje uključuju nalete vetra od 321km/h i temperature koje dostižu minus 40°C.

Da bi se odgovorilo na ovaj izazov, zgrada je postavljena na stubove i njena spoljašnja fasada je oblikovana (uz pomoć vazdušnog tunela) u formu za koju je rečeno da sprečava gomilanje snežnih nanosa.

Bharthi se prostire na tri nivoa, a izgrađena je korišćenjem 134 transportna kontejnera koji su međusobno povezani i pokriveni izolacionim omotačom i spoljnom ljuskom. Kontejneri su prvo prefabrikovani u Nemačkoj, pre nego što su isporučeni preko Antverpena i Kejp Tauna, i brzo montirani na licu mesta za vreme kratkog antartičkog leta krajem 2011. na 2012. godinu.

Treći sprat ima terasu i klimatizacioni sistem, dok drugi sprat smešta stambene prostore sa 24 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba. Pored ovoga nalaze se i kuhinja, trpezarija, biblioteka, fitnes sala, kancelarije, salon, pa čak i funckionalno pozorište.

U prizemlju je sve u znaku istraživanja, pošto se tu nalaze laboratorije, skladišta, razni tehnički prostori i radionica. Tokom antartičkog leta, Bharathi stanica će biti dom za oko 47 istraživača, dok će u oštim zimskim mesecima taj broj pasti na 24.

Energija za stanicu se obezbeđuje preko kombinovane toplotne i energetske jedinice (CHP - Combined Heat and Power), koja se napaja na zalihama kerozina. Zapravo postoji ukupno tri CHP jedinice na lokaciji, kako bi se obezbedilo da neblagovremeni mehanički kvar ne ostavi naučnike u škripcu.

Dok je u funkciji, CHP jedinica prozvodi višak toplote, i to je dovoljno da zagreje zgradu. Partner u izradi projekta, biro Bof artchitekten, u izjavi je rekao da je vetroenergija takođe razmatrana kao moguća buduća solucija, ali da je solarna energija isključena zbog duge antarktičke zime i nedostatka sunčeve svetlosti. Zgrada je dodatno opremljena sa sistemom za prečišćavanje vode.

Zajedno sa biroom Bof artchitekten, projektovanje i izgradnja Bharathi indijske polarne stanice uključivao je kompanije IMS Ingenieurgesellschaft mbH i M+P consulting. Projektovanje je započeto 2009. godine, a ona je na kraju u potpunosti završena ranije ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;