Apartmani na vrhu vetroturbina?!

29.07.2013. | Gizmag

Sa idejom koja će definitvno podići prašinu, poneku obrvu i nadu u približno jednakim proporcijama, arhitektonski biro Morphcode je osmislio koncept izgradnje apartmana na vrhu vetroturbina na moru.

Vetroturbine na moru mogu biti iznenađujuće velike, sa lopaticama od 75 metara Siemens-ove turbine B75 koja stavara zamah od 154 metara prečnika i koji je dovoljno veliki da proguta Airbus A380. Biro predviđa da će turbine postajati sve veće u budućnosti, i ukazuje na saopštenje Evropske komisije iz 2008. godine o vetroenergiji na moru u kojoj se kaže da doprinos koji vetroturbine na moru daju Evropi „može i mora da se poveća za 30 do 40 puta do 2020. godine i 100 puta do 2030. godine“ u instalisanoj snazi u odnosu na cifre iz 2008. godine.

Obrazloženje biroa nije da će takve turbine biti idealne za one koji žele da pobegnu od svega, već da će one zahtevati stalno prisustvo ljudi koji rade na održavanju i koji će ih paziti (ako ne i popravljati) i pratiti njihove performanse kako bi se osiguralo da rade optimalno. Otuda njihova ideja za postavku apartmana u aerodinamičnom životnom prostoru u kome se takođe nalazi i središte rotora turbine.

Arhitektonski biro nije zapostavio ni pozivanje na romantiku mora u svom konceptu. „Apartman na vetroturbini je skrovito mesto u ogromnom prostranstvu mora, gde je vreme označeno rotacijom lopatica, sok su linije horizonta jedini statični element u ovom pejzažu“, kažu u saopštenju.

Ovo je svakako simpatična ideja, ali ipak moramo posumnjati da će ostati samo to.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...