UN City u Kopenhagenu

04.07.2013. | Dezzen

Danski arhitektonski biro 3XN je nedavno završio regionalno sedište Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu. Zgrada u obliku zvezde ima spektakularno stepenište koje se izdiže kroz centar atrijuma i koje predstvalja svojevrsni ključni enterijerski element.

Kompleks UN City, smešten na kraju Marmormolen pristaništa, uzima oblik osmokrake zvezde i smešta 1.700 osoblja Ujedinjenih nacija. Ekološke karakteristi uključuju hlađenje sa morskom vodom, sakupljanje kišnice za ispiranje toaleta, slavine sa manjim protokom vode i solarne panele na krovovima koji mogu da generišu do 297.000 kWh godišnje.

Skulpturalno centralno stešenište ima za cilj da podstakne cirkulaciju i interakciju osoblja, predstavljajući pozitivnu ulogu Ujedinjenih nacija u podsticanju dijaloga među narodima. Na sličan način je i zvezdasti oblik zgrade metafora za rad Ujedinjenih nacija, pošto kraci upiru na sve strane sveta nalik velikom kompasu.

Pogledajte i druge projekte danskog arhitektonskog biroa 3XN, uključujući i Akvarijum Blue Planet oblika dine u Kopenhagenu, koji je baš juče ušao u izbor za godišnju nagradu Najbolje zgrade na svetu (World Building of the Year).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PLOTING
PLOTING
BEOGRAD-BORČA
www.ploting.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...