UN City u Kopenhagenu

04.07.2013. | Dezzen

Danski arhitektonski biro 3XN je nedavno završio regionalno sedište Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu. Zgrada u obliku zvezde ima spektakularno stepenište koje se izdiže kroz centar atrijuma i koje predstvalja svojevrsni ključni enterijerski element.

Kompleks UN City, smešten na kraju Marmormolen pristaništa, uzima oblik osmokrake zvezde i smešta 1.700 osoblja Ujedinjenih nacija. Ekološke karakteristi uključuju hlađenje sa morskom vodom, sakupljanje kišnice za ispiranje toaleta, slavine sa manjim protokom vode i solarne panele na krovovima koji mogu da generišu do 297.000 kWh godišnje.

Skulpturalno centralno stešenište ima za cilj da podstakne cirkulaciju i interakciju osoblja, predstavljajući pozitivnu ulogu Ujedinjenih nacija u podsticanju dijaloga među narodima. Na sličan način je i zvezdasti oblik zgrade metafora za rad Ujedinjenih nacija, pošto kraci upiru na sve strane sveta nalik velikom kompasu.

Pogledajte i druge projekte danskog arhitektonskog biroa 3XN, uključujući i Akvarijum Blue Planet oblika dine u Kopenhagenu, koji je baš juče ušao u izbor za godišnju nagradu Najbolje zgrade na svetu (World Building of the Year).

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...