INFONET-468X60-BANNER

UN City u Kopenhagenu

04.07.2013. | Dezzen

Danski arhitektonski biro 3XN je nedavno završio regionalno sedište Ujedinjenih nacija u Kopenhagenu. Zgrada u obliku zvezde ima spektakularno stepenište koje se izdiže kroz centar atrijuma i koje predstvalja svojevrsni ključni enterijerski element.

Kompleks UN City, smešten na kraju Marmormolen pristaništa, uzima oblik osmokrake zvezde i smešta 1.700 osoblja Ujedinjenih nacija. Ekološke karakteristi uključuju hlađenje sa morskom vodom, sakupljanje kišnice za ispiranje toaleta, slavine sa manjim protokom vode i solarne panele na krovovima koji mogu da generišu do 297.000 kWh godišnje.

Skulpturalno centralno stešenište ima za cilj da podstakne cirkulaciju i interakciju osoblja, predstavljajući pozitivnu ulogu Ujedinjenih nacija u podsticanju dijaloga među narodima. Na sličan način je i zvezdasti oblik zgrade metafora za rad Ujedinjenih nacija, pošto kraci upiru na sve strane sveta nalik velikom kompasu.

Pogledajte i druge projekte danskog arhitektonskog biroa 3XN, uključujući i Akvarijum Blue Planet oblika dine u Kopenhagenu, koji je baš juče ušao u izbor za godišnju nagradu Najbolje zgrade na svetu (World Building of the Year).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;