Proširenje Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu

21.06.2013. | Dezzen

Deset godina nakon završetka Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu, lisabonski biro ARX Portugal je proširio zgradu dodavanjem akvarijuma posvećenog bakalaru. Akvarijum se nalazi u okviru ugaone strukture obložene metalom, postavljene preko bele betonske podloge. Premošćavanjem javnog trga, zgrada postavlja krivudavi put između postojećeg muzeja i pratećeg istraživačkog centra.

Arhitektonski biro ARX Portugal postavio je akvarijum u centru spiralnog puta, omogućavajući posetiocima da posmatraju vodu sa različitih visina i pozicija. Arhitekte objašnjavaju: „Put posetioca jeste spiralna rampa, putovanje koje počinje iznad akvarijuma i pretvara se u ronilački režim postepenog otkrivanja, iskustvo uranjanja u stanište bakalara.“

Neformalni auditorijum nudi mesta za odmaranje duž trase, gde posetioci mogu da saznaju više o ribi, dok su dodatne činjenice i slike odštampane na zidovima duž putanje. Privatni podrumski sprat smešta tehničku opremu neophodnu za održavanje akvarijuma, a tu je i prostor za skladištenje muzejske arhive.

Arhitektonski biro ARX Portugal završio je Ilhavo pomorski muzej 2002. godine, i on je bio jedan od pet projekata nominovanih za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu 2003. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...