INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vanmrežna sklopiva kuća oblika geodetske kupole

14.06.2013. | Gizmag

Letonski arhitektonski biro NRJA obelodanio je svoje planove da proizvede vanmrežnu geodetsku kupolu sa enterijerom koji izgleda kao da bi trebao da se nalazi u dvospratnoj luksuznoj kući. Tim mladih arhitekata, sa prosečnom starošću od 25 godina, osmislio je ubedljiv dizajn koji će se u narednim mesecima naći na tržištu. Nazvana DOM(E), prefabrikovana struktura može da izdrži najhladnije ili najtoplije klime, i zbog svog kružnog oblika, ona prikazuje inteligentno korišćenje relativno malog prostora od 120 metara kvadratnih.

Enterijer kuće ima nezavisnu i samonoseću unutrašnju strukturu, koja ne samo da deluje kao konstruktivni element već i pomaže u deljenju unutrašnjeg prostora u odvojene životne prostore. Centralni deo je napravljen od laminiranog drveta sa metalnim držačima i centralnim dimnjakom koji se probija kroz centar kupole.

Ona takođe obuhvata drveno stepenište koje vodi do dve izvišene spavaće sobe i nekoliko unutrašnjih zidova koje čine kupatilo, kuhinju i dnevni boravak. Pored toga, kuća ima drvene daske koje se protežu kroz vrata od duplog stakla u mali drveni trem za boravak na otvorenom.

Eksterijer kupole je napravljlen od prefabrikovanog rama i opremljen sa vlaknastim betonskim pločama od 9mm sa finišom od tečne gume i prozorskim panelima. Ram je tapaciran sa termoizolacijom od 20cm, a šperploča od breze je korišćena za pokrivanje unutrašnjih zidova.

U smislu održivosti, DOM(E) ima prirodnu razmenu vazduha i energije. Svež vazduh neprestano cirkuliše kroz kuću preko četiri tačke podzemnog sistema kanala i podesive izlazne tačke koja se nalazi na vrhu kupole. Zajedno sa centralnim kaminom, ovaj protok vazduha takođe omogućava zagrevanje celokupnog prostora tokom zimske sezone.

Krovni solarni paneli se koriste za zagrevanje vode, a sistem sakupljanja vode koji se nalazi po obodu strukture može biti povezan sa rezervoarom ili korišćen za navodnjavanje.

Prema birou NRJA, DOM(E) je „lako sklopiv“ i jeftin za izgradnju, međutim, možda ćemo morati da sačekamo završetak prvog prototipa kako bismo videli da li je to zaista tako.

 

Komentari: 2

Славиша Здравковић 22.05.2015 20.19.10

Овакав начин градње је већ увелико популаран у свету а почело је и код нас. На жалост мало је интересената и људи који верују у куполе и који имају довољно знања и поверења у ове конструкције. Могу се радити од свих материјала (бетона, метала, дрвета) као геодезијске или као стратодезијске као и од стиропора нао носиоца арматуре и бетона. Могу да понудим све врсте купола мада сам усавршио градњу стратодезијских купола од стиропора.

nebojsa 10.03.2015 08.41.14

Gradnja kupola me odavno impresionirala, t. jos daleke 1985-6 kada sam u casopisu SAM svoj majstor prvi put video resetkastu konstrukciju kupole , a kasnije i izradu istih od drvenih gredica ili betonske. po pitanju NRJA, DOM(E), fascinira jedva cekam kad ce se pojaviti neko da ih prodaje u bilo kom obliku (samo gradnje ili....) pozdrav Nebojsa

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;