INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MuCEM od Rudija Rićotija

28.05.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Fotograf Edmund Samner je otkrio prve fotografije filigranski obloženog Muzeja evropskih i mediteranskih civilizacija (MuCEM), delo francuskog arhitekte Rudija Rićotija (Rudy Ricciotti) koga je beogradska stručna javnost imala prilike videti na predavanju prošle godine prilikom obeležavanja 10 godina rada kompanije Lafarge u Srbiji. Muzej, smešten na obali Marseja, bi trebalo da se otvoriti narednog meseca.

Povezivajući se sa naznakom Marseja kao evropske prestonice kulture za 2013. godinu, MuCEM je jedan od nekoliko civilnih objekata koji se otvaraju ove godine i koji će biti posvećen istoriji i kulturi regije Mediterana.

Ornamentalna betonska fasada koja obavija spoljašnjost muzeja nalik čipkastom velu, ublažava prodor jakog mediteranskog sunca u dvosporatnoj zgradi muzeja. Nagnuta konzolna betonska staza proteže se 120 metara od krova zgrade do tvrđave Sv. Žan (tvrđave iz 17. veka koja će takođe imati muzejske postavke), a potom nastavlja do obližnje crkve Saint Lauren.

Arhitekta Rudi Rićoti, nosilac Nacionalnog ordena Legije časti, Komandant reda umetnosti i pisma i Nacionalnog ordena za zasluge, opsiuje objekat muzeja kao „vertikalnu kazbu“, pozivajući se na njegov položaj u luci. „Otvoren ka moru, on iscrtava horizont tamo gde se dve obale Mediterana sastaju“, kaže on.

Nova zgrada „od kamena, vode i vetra“ sastoji se od kocke površine 15.000 metara kvadratnih sa izložbenim prostorima na dva nivoa, auditorijumom kapaciteta 400 mesta, knjižare i restorana sa panoramskom terasom.  

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;