INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Eko-neboderi u Šenženu, Kina

08.03.2013. | Inhabitat

Francuski arhitektonski biro Vincent Callebaut Architects je predstavio novi projekat vertikalnih farmi, ovaj put za rastuću metropolu Šenžen. Zasnovni na ideji naslaganih kamenja (eng. cairn) koji su se pre služili kao obeležje staza, projekat Shenzhen Asian Cairn Farmscraper jeste serija od šest kula.

Eko-kule mešovite namene pružaju prostor za stanovanje, kancelarije, maloprodajne prostore, rekreaciju i prehrambenu proizvodnju. Integrisani izvori obnovljive energije, održive poljoprivrede, sistema recikliranja kišnice i sive vode zajedno funkcionišu u harmoniji kako bi obezbedili zdravo življenje u rapidno rastućem, gustom, urbanom okruženju.

Ljudi hrle u gradove širom sveta, posebnu u Kini gde se predviđa da će 75 odsto populacije živeti u urbanim sredinama do 2030. godine. Kako bi se ublažili pritisci na grad zbog ovog priliva, alternative se moraju uzeti u obzir za proizvodnju energije, proizvodnju hrane i upravljanje otpadom. Slično predlogu vertikalne farme Dragonfly u Njujorku ovog biroa, Asian Cairn je projekat mešovite namene koji podržava održiv i zdrav život u Šenženu.

Organizovan na kružnoj lokaciji, projekat se sastoji od šest kula koji liče na naslagano kamenje. Vertikalna farma sadrži stambene zone, kancelarije i prostore za zabavu, dok se zemljište koje okružuje kule ponaša kao gradske zelene površine i površine za preradu kišnice i sive vode.

Volumeni šljunku nalik su u stvari čelično prstenje i pružaju obilje prirodne svetlosti unutar nebodera. Integrisani fotonaponski sustemi i vetroturbine u zgradama pružaju obnovljivu energiju, dok se otpadne vode obrađuju i recikliraju u bazenima. Bujne bašte i površine za uzgoj hrane ne samo da proizvode hranu za stanovnike kompleksa, već rade i na poboljšanju vazduha.

Projekat radi na rešavanju problema pružanja resursa na održivi način gustim urbanim sredinima. Za sada nema informacija da li će ovaj koncept postati stvarnost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;