INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Renoviranje Husteka arhive u Španiji

07.02.2013. | Detail

Istorijski arhiv i biblioteka Husteca u Španiji je renovirana kako bi oživela važna građanska zgrada i instutucija u gradu. Renoviranje su predvodili arhitekte Ana Moron Hernandez, Rajmond Bambo Naja i Pedro Lafunete, zajedno sa Nurio Montero Garsijom. Oni su uspeli da nađu savremeni jezik arhitekture koji odjekuje sa istorijom ove građevine.

Vrhunac i relativno hrabra projektantska odluka, s obzirom na istorijski kontekst, jeste zid napravljen od savijenog bakra koji deluje kao prazna fasada, ali takođe krije zastakljene elemente iza. On formira novu fasadu u okviru prvobitne zapremine starog objekta između bočnih zidova od cigle. Prividna visina ove fasade daje zgradi aspekt kule, dok njen prazni, pa i naborani izgled daje osećaj čvrstoće.

Osnova zgrade je napravljena od peščara dajući formalnu referencu na obližnju istorijsku arhitekturu, dok su stari bočni zidovi od cigle zakrpljeni i ponovo istaknuti po potrebi. Unutra, Pijano Nobile (ital. Piano Nobile - glavni sprat velike kuće, vile - fotografija dole desno) je pažljivo restaurisan, dok beli trezori (fotografija skroz dole) u podrumu obezbeđuju prilično neočekivani klinički osećaj nasuprot prizemlju.

Na gornjim nivoima se krije vertikalno staklo iza naborane, bakrene fasade, ponovo pružajući neočekivani, ali potpuno ubedljivi finiš ovoj restauraciji istorijskog arhiva i biblioteke.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;