INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Softver za energetsku optimizaciju smanjuje industrijsku potrošnju

05.02.2013. | Gizmag

Ekološki frižideri, mašine za pranje sudova i mašine za pranje veša ne samo da štede novac, već su i dobre za životnu sredinu. Automatizacija fabrika može požnjeti iste nagrade, ali optimizacija proizvodnih linija nije laka. I to je mesto gde softver za energetsku optimizaciju, razvijen od strane projekta Evropske unije - „Energy Software Tools for Sustainable Machine Design“ (ESTOMAD), stupa na scenu.

Istraživači su umanjili potrošnju energije za 50% robota za bagminton koristeći ESTOMAD

ESTOMAD softverski program je stvoren da „modeluje, simulira i analizira protoke energije i gubitaka u celokupnoj mašini“. On može da se koristi kao pomoć inženjerima da dobiju najviše od postojećih mašina i verovatno će postati sastavni deo u dizajnu novih, jer može da simulira njihov rad pre nego što su one izgrađene.

„Virtuelni pristup je uvek onaj koji se preferira. Možete čak da simulirate čudne uslove - visoke temperature i brzo postizanje istih. U stvarnom životu, ti testovi su veoma skupi“, objasnio je Tom Boermans iz kompanije LMS International, jedne od partnera projekta. Istraživači veruju da bi njihov softver za energetsku optimizaciju, u proseku, mogao da smanji potrošnju energije i do 30 odsto tokom životnog veka jedne mašine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;