INFONET-468X60-BANNER

Novi pravac za transportno čvorište u Gracu

28.01.2013. | WAN

Posle dve godine izgradnje, a uz investiciju od 90 miliona evra, lokalno transportno čvorište na Glavnoj železničkoj stanici u Gracu, Austrija, biće završeno u okviru rokova i budžeta. Područje ispred stanice je redizajnirano sa novim projektovanim krovom, nazvanim „Zlatno oko“ od strane lokalnog stanovništva, koji označava centar trga. Arhitektonski biro Zechner & Zechner Zt su vodili projektantski tim i autori su ovog projekta.

Tramvajske linije su pretrpele najviše modernizacija i sada se nalaze pod zemljom, sa sve četiri linije direktno povezane sa stanicom. Zbog činjenice da lokalno transportno čvorište nudi međunarodne veze, stanica će privući oko 40.000 putnika dnevno.

Nova stanica duple dužine za tramvajske linije se nalazi pod zemljom ispod zelenog prostora Europaplaca. Stanica je otvorena ka nebu iznad šina, sa pokrivenim oblastima za čekanje.

Putnici takođe mogu da vide hotel koji se nalazi u blizini, kao i nebo, što im pomaže u orijentaciji. Zidne i plafonske površine stanice su pokrivene prugastim dezenima betonskih panela ojačanih vlaknima. Ova struktuirana površina pod uglom daje stanici utisak kao da je „urezana“ u zemlju.

Najznačajniji elementi redizajna jeste pokrivanje trga - ovalni disk u obliku prstena koji pruža prstenasto sklonište putnicima i autobuskim stajalištima. Prstenasti krov stvara „spoljašnju putanju“ izvan postojeće putanje na stanici. Prugasti šablon stanice se prostire preko površine trga, i postaje deo različito dizajniranih zelenih zona. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;