IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Savremeni kompleks arhitektonskog studija Zaha Hadid uskoro u Beogradu

18.01.2013. | Desanka Belančić | Marketing mreža

Beograd će postati prvi grad u regionu Jugoistočne Evrope koji će moći da se pohvali građevinom trenutno verovatno najuspešnijeg svetskog arhitektonskog studija Zaha Hadid. Savremeni multifunkcionalni kompleks biće izgrađen na prostoru nekadašnje tekstilne fabrike Beko kod Kalemegdana, koji je grčka kompanija Lamda development kupila još 2007. godine na javnoj aukciji za 55,8 miliona evra i angažovala trenutno najpoznatiji svetski arhitektonski studio Zaha Hadid da izradi projekat savremenog kompleksa.

Izgradnjom savremenog kompleksa biće nastavljen moderni razvoj Beograda koji je bio naglo prekinut osamdesetih godina prošlog veka. Nova multifunkcionalna građevina probudiće beogradski duh “moderne”, koji je bio karakterističan za glavni grad Srbije tridesetih, pedesetih i sedamdesetih godina. Svaka od tih dekada je obeležena ključnim zgradama koje i danas predstavljaju ikone Beograda i regiona: čuvena Palata Albanije i Radio Beograd tridesetih godina, ceo Novi Beograd sa svojim draguljem – palatom SIV-a pedesetih godina, Sava centar i Sportski centar 25. maj sedamdesetih… Međutim, ovaj razvoj progresivnog duha je surovo prekinut krizom posle Titove smrti osamdesetih godina, kao i raspadom Jugoslavije praćenim ekonomskim sankcijama devedesetih godina.

Beograd se danas izborio za prve projekte koji su dostojni naslednici čuvene modernističke prošlosti, kao što su most na Adi, “Oblak” na Savskom pristaništu, Centar za promociju nauke, hoteli Zira, Square Nine i Falkenštajner, projekat Muzeja nauke i tehnike, predlog novog urbanističkog rešenja Luke Beograd i svakako novi projekat “Beko”.

O detaljima aktuelnog Beko projekta govori Zisimos Danilatos, direktor razvoja grčke kompanije Lamda development.

Kompleks koji nameravate da izgradite prostiraće se na 94 hiljada kvadratnih metara. Šta će tačno obuhvatati?

Kompleks će činiti moderni stambeni objekti, galerije, poslovni deo, hotel sa 5 zvezdica, najsavremeniji kongresni centar koji nedostaje Beogradu da bi se ponovo pozicionirao na svetskom tržištu konferencija, prodavnice i robna kuća… Rezidencijalni deo će se sastojati od vrhunskih završnih materijala i sistema gradnje, a u okviru kompleksa će postojati ogroman podzemni parking, služba za održavanje i obezbeđenje. Projekat je koncipiran kao kompleks koji će nuditi čitav spektar najrazličitijih usluga korisnicima koji u njemu žive ili rade, gostima hotela i posetiocima. Prilikom projektovanja smo vodili računa da pogled sa tvrđave ka Sportskom centru 25. maj bude slobodan i otvoren, dok će u prizemlju kompleksa biti otvoren javni prolaz namenjen pešacima kao što je jasno definisano prilikom planiranja, a samim tim će grad dobiti izlaz na obalu Dunava.

Po čemu će se kompleks razlikovati od ostalih građevina u Beogradu?

Projekat omogućava korišćenje novih, modernih materijala i sistema koji će zadovoljiti ekološke standarde. Zbog toga će troškovi biti veći i izgradnja duže trajati, ali će sa druge strane troškovi budućih korisnika kompleksa biti značajno manji. Jedinstvenost ovog kompleksa čini upravo sinergija u kojoj različiti delovi upotpunjuju jedan drugi i u kome će svako moći da pronađe sadržaj koji želi. Kompleks će sasvim sigurno uspostaviti nove, prvenstveno životne standarde na srpskom i regionalnom tržištu, ali i nove standarde kada je reč o arhitekturi i građevinarstvu. Smatramo da će kompleks postati novi urbani centar grada, uzbudljiva destinacija kako za Beograđane, tako i za turiste.

Zašto ste odlučili da na mestu nekadašnje fabrike izgradite baš multifunkcionalni kompleks?

Verujemo da je ovaj jedinstveni projekat potreban Beogradu. Smatramo da tržište nekretnina u Srbiji nije razvijeno u skladu sa savremenim konceptom života gde su obezbeđeni svi servisi / olakšice i zato jasno vidimo priliku u toj oblasti…. Beograd će zahvaljujući projektu generisati veliku pažnju međunarodnih medija, profesionalne zajednice, arhitekata, što će, verujemo, doprineti razvoju sličnih kompleksa. Iskreno verujemo da ne postoji slično mesto u okruženju, a ni šire u blizini najveće znamenitosti grada, udaljeno nekoliko minuta hoda od centra, u blizini reke… Za nas je lokacija koju smo kupili 2007. neprocenjiva, zato smo i angažovali najbolje svetske arhitekte, kao što je studio Zaha Hadid Architechts, da kreiraju nešto zaista izuzetno i jedinstveno u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.

Kompleks će biti izgrađen u blizini Kalemegdana. Da li ste konsultovali domaće stručnjake prilikom izrade projekta s obzirom na istorijski značaj Kalemegdana?

Projekat je u potpunosti usklađen sa urbanističkim planom za ovu oblast i činjenica je da ćemo umesto 140.000 m2, koliko je dozvoljeno prema planu, iskoristiti samo 94.000 m2. To govori dovoljno o našoj graditeljskoj filozofiji. Angažovali smo najbolje međunarodne i domaće stručnjake koji su precizno pratili uputstva relevantnih gradskih institucija i Zavoda za zaštitu spomenika i sve njihove sugestije uvrštene su u finalno rešenje projekta. Sa jedne strane, razumemo i poštujemo različita mišljenja i spremni smo da ih saslušamo. Sa druge strane, moram da naglasim da naš projekat ni na koji način ne ugrožava nijedan spomenik kulture i da smo se sa velikim poštovanjem i pažnjom odnosili prema ovom delu grada.

Koliko je svetska popularnost Zahe Hadid uticala na njeno angažovanje na izradi projekta?

Zaha Hadid je definitivno planetarna zvezda i jedan od vodećih arhitekata današnjice, prva žena koja je osvojila najprestižniju nagradu u arhitekturi Pritzker za „Most paviljon” u Saragosi. Međutim, mi smo imali u vidu nekoliko rešenja svetskih arhitektonskih biroa pre nego što smo na kraju izabrali projekat studija Zaha Hadid iz Londona. Ono što nam je bilo posebno bitno prilikom izbora je iskustvo studija u projektovanju savremenih objekata u blizini istorijskih građevina i pomeranju granica arhitekture i urbanog dizajna, zbog čega su projekti Zahe Hadid postali prepoznatljivi širom sveta.

Šta će izgradnja Beko kompleksa doneti stanovnicima Beograda i Srbije?

Projekat će privući sveže investicije zainteresovanih da kupe nekretnine na atraktivnoj lokaciji, poslovne ljude sa jedne strane, a namera nam je da pristupačnim stambenim kreditima omogućimo kupovinu nekretnina porodicama sa druge strane. S obzirom na kompleksnost projekta, nove inovativne materijale i sisteme najnovijih tehnologija koji će biti korišćeni u gradnji, očekuje se da će ukupna investicija prevazići 200 miliona evra. U procesu od početka planiranja da realizacije projekta biće angažovano više od dve hiljade ljudi, dok će sam kompleks po završetku zapošljavati oko hiljadu ljudi najrazličitijih profila, od vrhunskih domaćih stručnjaka za komunikacije, finansije, inženjering, medicinu, turizam i menadžment, do svih ostalih vidova uslužnih delatnosti.

Mesto na kome će biti izgrađen kompleks se nalazi u blizini Sportskog centra 25. maj i keja koje dnevno poseti veliki broj ljudi. Međutim, retki su oni koji zalutaju do nekadašnjih fabričkih hala. U kojoj meri očekujete da će se to promeniti kada izgradite kompleks?

Mesto na kome ćemo uskoro početi gradnju predstavlja crnu tačku na mapi Beograda, iako je od strogog centra grada udaljeno svega 500 metara – trenutno nije u upotrebi i potpuno je nepristupačno. Namera nam je da u potpunosti revitalizujemo ovaj važan, ali zanemaren deo grada. Kompleks neće predstavljati samo novo mesto za život, već potpuno novi urbani centar pogodan za uživanje, posao, turizam, šoping, kulturu. Cilj nam je da oplemenimo ovaj deo grada i damo mu novu namenu, ali istovremeno sačuvamo duh i kulturu Kalemegdana, unapredimo i poboljšamo šire područje oko tvrđave i ojačamo infrastrukturu ovog dela grada.

Neposredna blizina dunavske obale, ušće dve velike reke, kao i pešačka povezanost sa savskim „Oblakom“ doprineće životnim uslovima nalik onima u marinama na moru kakvi do sada nisu postojali u Beogradu. Naime, ovaj trenutno napušteni deo centra grada će uskoro uneti sasvim novi život u istorijsku četvrt Dorćola. Dnevni posetioci, stanari i zakupci poslovnih prostora će iz savremenog kompleksa preko novog, planiranog mosta moći da prošetaju do susednog teniskog kluba Novaka Đokovića i svih ostalih rekreativnih sadržaja Sportskog centra 25. maj i zatim pešačkom i biciklističkom stazom nastave do restorana i kafića u Beton hali i području Savamale, usput uživajući u neponovljivom ugođaju Kalemegdana i ušća Save u Dunav.

Kada će početi gradnja i kada očekujete da će kompleks ugledati svetlost dana?

Aktivno radimo na dobijanju dozvola za gradnju, ali procedura u Srbiji traje dugo. Ipak, da bi ovako značajan projekat ugledao svetlost dana morali smo da ispunimo nekoliko uslova: konsultujemo relevantne institucije, dobijemo mišljenje i uvažimo sugestije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, angažujemo najbolje domaće i međunarodne stručnjake na izradi detaljnog urbanističkog plana za čitavu oblast i urbanističkog projekta.

Za nekoliko poslednjih meseci smo potrošili već pola miliona evra na uklanjanje dela postojećih objekata nekadašnje fabrike, a kompletnim raščišćavanjem oronulih fabričkih hala kod Kalemegdana tokom sledeće godine stvoriće se uslovi za početak izgradnje jedinstvenog kompleksa. Ostalo je da izaberemo operatera – lanac hotela od 5 zvezdica pod čijim imenom će poslovati hotel u okviru kompleksa, a isto važi i za robnu kuću. U roku od godinu dana od dobijanja svih potrebnih dozvola, arhitektonski studio ZHA će u saradnji sa srpskim arhitektama završiti glavni projekat, nakon čega izgradnja može da počne. Zaista verujem da ćemo ovaj jedinstveni kompleks moći da postavimo na mapu Beograda najkasnije 2016. godine. Jedina prepreka na koju smo naišli i koju ni posle pet godina nismo rešili je činjenica da Lamda Development još uvek nije ušla u posed četvrtine zemljišta fabrike koja je odavno propala i otišla u stečaj. To je pitanje koje ostavljamo srpskim državnim institucijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;