Japan gradi najveću na svetu vetroelektranu na moru

18.01.2013. | Inhabitat

Japanska Agencija za prirodne resurse i energetiku je najavila planove za izgradnju najveće na svetu vetroelektrane na moru u blizini Fukašime kao deo plana rekonstrukcije područja pogođenog nuklearnom katastrofom 2011. godine. Projekat ima za cilj da se obrati pitanjima nestašica električne energije koju su nastale nakon zatvaranja oštećene Daiči nuklearne elektrane i 54 drugih nuklearnih reaktora u celoj zemlji. Plan je da se izgradi 143 turbina do 2020. godine sa kapacitetom generacije do 1 GW energije, što će pomoći da Fukašima postane energetski samodovoljna do 2040. godine.

Nuklearna katastrofa u Fukašimi 2011. godine je izazvala snažni javni anti-nuklearni zanos u Japanu, i prvobitno je doveo do plana zatvaranja svih nuklearnih elektrana - plan koji je nova vlada povukla. Fukašima vetroelektrana, međutim, dolazi kao podsticaj drugih investicija u obnovljive izvore energije, kao što je solarna elektrana od 7.000 kW izgrađena prošlog meseca od strane kompanije TEPCO.

Projekat bi trebalo biti naručen 2015. godine sa ukupno 143 vetroturbine predviđene da budu podignute 16 kilometara od Fukašime do 2020. godine. Predviđanja kažu da će japanska nova vetroelektrana generisati više energije nego trenutno najveće vetroelektrana na svetu - "Greated Gobbard" blizu Sufolka u Velikoj Britaniji.

Turbine visine od 200 metara će biti izgrađene na plutajućim čeličnim ramovima stabilizovanim sa balastom i usidrenim na epikontinetalni pojas oko japanske obale. Prema projekt menadžeru, Takeši Išihari sa Univerziteta u Tokiju, česte seizmičke aktivnosti sa kojima se Japan susreće neće predstavljati problem za projekat. Rane kompjuterske simulacije su pokazale da će turbine biti bezbedne u ekstremnim vremenskim uslovima.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...