INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naftni silos pretvoren u javni prostor

16.01.2013. | Architect Magazine

Kako se lučki gradovi šire, industrijske aktivnosti u blizinu urbanih centara, posebno duž obale, imaju tendenciju da budu zamenjene sa više profitabilnijim stambenim i komercijalnim sadržajima. Povremeno, strukture koje se nalaze u okviru ovih industrijskih pejzaža se čuvaju i njihova namena se menja kako bi se uklopile u novi program zajednice.

Česta je pojava videti bivša skladišta i silose pretvorene u višeporodične stabene objekte, na primer, iako takve rekonstrukcije mogu zahtevati značajne investicije. Alternativni pristup ponovne upotrebe takvih objekata je njihovo prilagođavanje u naseljiva umetnička dela.

Predlog firme "Lighting Design Collective" da transformiše zapostavljeni naftni silos u Helsinkiju u javni prostor koji je svetlom aktiviran je provakativan primer. Firma iz Madrida je osvojila međunarodni konkurs za obnovu ove strukture visine 17 metara i prečnika od 36 metara, koji će biti perforiran sa nizom malih otvora i ukrašen sa mrežom od 1.250 LED dioda.

Obojen u zagasito crvenoj boji u enterijeru, silos će svetleti tokom dana zahvaljujući hiljadama svetlosnih izvora. Noću će se LED diode paliti i osvetljivati prostor prema senzorima koji su podešeni da detektuju preovlađujuće vetrove, oponašajući jata ptica.

Prema direktoru firme "Lighting Design Collective" Tapiju Rosenijusu (Tapio Rosenius): "Trajna fascinacija složenog kretanja svetlosti i neverovatne lokacije uz more učiniće ovaj prostor očaravajućim iskustvom za posetioce i stanovnike Helsinkija."

Ovaj primer adaptacije napuštenog silosa u svetlosnu instalaciju prikazuje ubedljiv pristup očuvanju fizičke istorije gradova. Ovde je napuštena struktura transformisana u smislen, upotrebljiv prostor putem minimalnog, ali ipak sofisticiranog načina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;