INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stare zgrade su mnogo više energetski efikasne nego što mislimo

19.12.2012. | Design Build Source

Društvo za zaštitu starih zgrada (SPAB - Society for the Protection of Ancient Buildings), najstarije društvo za zaštitu u Velikoj Britaniji, sprovodilo je istraživanja u poslednje tri godine u oblasti energetske efikasnosti starih zgrada.

Početni nalazi društa, kao i njihova tekuća istraga može imati značajan uticaj na naše viđenje energetskog učinka starih i tradicionalo izgrađenih zgrada. 

Iznenađujuća činjenica jeste da je 73 odsto tradicionalno izgrađenih zidova koji su ispitani - uključujući zidove od drveta, krečnjaka, blata, škriljca i granita - dalo bolje rezultate nego što bi se moglo pretpostaviti.

Izveštaj Društva za zaštitu starih zgrada sugeriše da se konvencionalna industrijska praksa mučila da precizno predstavi toplotne performanse tradicionalno izgrađenih zidova. Oni su poredili U vrednost na licu mesta, koji opisuje stopu toplotnog prenosa ili gubitka kroz zidove, krovove, podove i sl. različitih tradicionalno izgrađenih zidova sa teoretskom U vrednošću za ove tradicionalne zidove.

Teoretska vrednost dobijena iz proračuna U vrednosti se koristi od strane profesionalaca kao bazu za procenu termalnog učinka različitih tipova konstrukcija. Čak i ako uzmemo u obzir moguću marginu pogreške i do 10 odsto, nalazi Društva za zaštitu starih zgrada su pokazali da stare zgrade nisu toliko energetski neefikasne kao što je građevinska industrija generalno verovala da jesu.

Zabluda građevinske industrije o energetskoj efikasnosti starijih zgrada bi može imati negativne posledica za istorijske zgrade pošto izračunate teoretske U vrednosti - koje sugerišu lošije performanse - mogu dovetsi do toga da vlasnici i profesionalci usvoje nesrazmerne intervencije za uštedu energije koje ne samo da su nepotrebne, već i invanzivne i potencijalno štetne za objekat i dobrobit njegovih stanara.

Krajem januara 2013. godine se očekuje lansiranje programa britanske vlade: Green Deal (zeleni dogovor) - inicijativa koja za cilj ima smanjenje emisije ugljenika putem izmene energetske efikasnosti britanskih objekata. Istraživanje se očekuje u istom periodu kada i program i bavi se i nekim implikacijama koje program može imati za stare i tradicionalno izgrađene objekte.

"Sve je u razumevanju zgrade - kako ona funkcioniše, kako je koristimo i kako živimo u njoj. U vrednosti nisu kompletna priča", kaže Džonatan Garlik (Johnathan Garlick) iz Društva za zaštitu starih zgrada. "Kod energetske efikasnosti se radi i o našem ponašanju u zgradi, sadržaju vlage u strukturi, vlažnosti vazduha, temperaturi, hermetičnosti, kvalitetu vazduha koji udišemo. Ovo su sve pitanja koje smo gledali u daljim fazama projekta."

Sve do nedavno istraživački rad Društva za zaštitu starih zgrada je bio samofinansirajući, ali sa značajem projekta i informacija koje generiše, oni sada imaju finansijsku podršku od strane programa za zaštitu spomenika kulture Velike Britanije.

"Istraživanje Društva jeste veoma dragoceno zbog demonstriranja da stare zgrade si inherentno mnogo više energetski efikasnije nego što se mislilo", rekao je Kris Vud (Chris Wood), upravnik odeljenja za konzervaciju zgrada i istraživanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture (English Heritage).

"Zajedno sa istraživanjem koje zavod sprovodi, nagomilavaju se neosporni dokazi koji pokazuju da trenutni industrijski metodi ocenjivanja energetskih performansi starih zgrada nisu tačni. Zaključci ovog rada ukazuju da će mnogo više biti dobijeno vršenjem osetljivih intervencija umesto drastičnih rešenja koja se veoma promovišu", objašnjava gospodin Vud.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;