INFONET-468X60-BANNER

Eko-kuća napravljena od slame i drveta

23.11.2012. | Gizmag

Projektovana od strane grupe mladih arhitekata iz biroa Studio 1984 (pretpostavljamo po godini rođenja), "Gnezno" je koncept kompaktnog doma koji podseća na tradicionalne štale. Eko-kuća, koja je zamišljena kao deo konkursa Archi<20 za jeftinu, ekološku arhitekturu u Francuskoj, inkorporira jednostavnu kvadratnu strukturu koja je izgrađena korišćenjem pastoralnih materijala kao što su drvo i slama.

"Tražili smo najbolji način da integrišemo naš paviljon u veoma zaštićenom prirodnom okruženju", kaže arhitekta Roman Gi (Romain Gié) iz biroa Studio 1984. "Naša mašta nas je dovela do toga da smo počeli da se interesujemo za vernakularnu arhitekturu zaštićenu balama slame."

Celokupni "Gnezdo" paviljon, koji se gradio tri nedelje, je izgrađen korišćenjem materijala koji mogu da se recikliraju i/ili ponovo koriste. Struktura se nalazi na ramu od bagremovog drveta, sa namerom da ostavi što manje uticaja na lokaciju jednom kada se objekat ukloni.

"Mi smo pokušali da koristimo lokalne materijale kao što su drvo i slama", kaže Gi. "Svaka vrsta drveta je izabrana zbog svojih specifičnosti: Duglazija (Daglasova jela) za konstrukciju, arišovina za stolariju, borovina za enterijer i bagremovina za temelje."

Pored toga, spoljna obloga Gnezda od bala slame ne samo da uklapa paviljon u svoje okruženje, već takođe služi kao odlično rešenje za izolaciju. Povišeni dizajn krova omogućava efikasnu potkrovnu ventilaciju, sprečavajući pregrevanju strukture tokom toplijih letnjih meseci.

"Trideset i pet centimetara neprekidne izolacije od slame sa stolarijom visokih performansi daje veoma dobru udobnost zimi", objašnjava Gi. "Takođe i masa zgrade od šest tona omogućava veoma dobru toplotnu regulaciju leti i zimi."

Unutar Gnezda prostor je jednostavan i otvoren, omogućavajući mirno povlačenje iz gradske vreve uz puke potrepštine. Velik stakleni prozor se otvara ka okolnom pejzažu, dok je dug bočni prozor možda projektovan imajući posmatranje ptica na umu. Sa dodatkom kuhinje i kupatila, koncept lako može biti pretvoren u sjajan mali dom, dvorišni studio ili vikendicu u prirodi. Ono što nije iznenađujuće jeste da je odnos sa prirodom omiljena karakteristika projektanata.

"Jedna od naših najomiljenijih detalja jeste veliki prozor koji se otvara ka okolini. Spojevi stolarije su nevidljivi iznutra i dobija se veoma impresivan utisak pri posmatranju prirode", kaže arhitekta Gi.

Prototip Gnezda održava posvećenost biroa Studio 1984 ka jednostavnoj arhitekturi i podržava razvoj malih i održivih struktura. "Entuzijazam kod malih kuća jeste ilustracija zajedničke težnje za više održivo korišćenje prostora i prirodnih resursa", izjaivo je Gi. "Male kuće predstavljaju našu želju da proizvedemo skromnu, ali kvalitenu i odgovornu arhitekturu."

Gnezdo će se koristiti kao javni objekat u Muteršolcu u Francuskoj, gde će zidovi od slame dobiti oblogu od zemlje i kreča. Iako je fasadni premaz praktičniji i nudi dužu dugovečnost strukturi, nažalost, zbog istog paviljon gubi svoj izgled plasta sena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;