INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Singapur: Svetska prestionica malih domova

06.09.2012. | The Antlatic cities

Singapur - grad/država je postala leglo za izgradnju super malih stanova, nazvanih Shoebox (kutija za cipele) u poslednjih nekoliko godina. Ovi mali stanovi veličine 46 kvadratnih metara i manje, dominiraju na tržištu nekretnina u ovom gradu. Na kraju 2011. godine, bilo je 2.400 Shoebox jedinica, prema proceni singapurske vlasti. Do kraja 2015. godine biće ih više od 11.000. Sasvim solidna početna prodaja kuća u Singapuru dostigla je svoj maksimum, uglavnom zbog kupovine ovih malih stanova. I sa oskudnim zemljištem i velikim prostorom, manji stanovi su ćesto jedino što ljudi mogu sebi da priušte.    

Iako 11.000 stambenih jedinica ne izgleda mnogo za grad od 5 miliona stanovnika, vlast je dovoljno zabrinuta zbog trenda i planira da ga zaustavi pre nego što se proširi u prigradska naselja. Singapurski zvaničnici su nedavno najavili novi set pravila koji obeshrabruju izgradnju novih projekata izvan centralnog dela grada gde se grade uglavnom mane jedinice. Pravila će stupiti na snagu u novembru a zvaničnici, iako priznaju da su Shoebox jedinice potrebne gradu, nadaju se da mogu da ograniče broj Shoebox jedinica.

To je legitimna zabrinutost. Infrastruktura u okolini ovih projekata nije predviđena za dodatni saobraćaj na putevima, korišćenje vode i električne energije koje donose stanovnici ove stambene jedinice. Zvaničnici u Singapuru žele da imaju veću kontrolu dokle tamošnja populacija može i treba da ide.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;