Singapur: Svetska prestionica malih domova

06.09.2012. | The Antlatic cities

Singapur - grad/država je postala leglo za izgradnju super malih stanova, nazvanih Shoebox (kutija za cipele) u poslednjih nekoliko godina. Ovi mali stanovi veličine 46 kvadratnih metara i manje, dominiraju na tržištu nekretnina u ovom gradu. Na kraju 2011. godine, bilo je 2.400 Shoebox jedinica, prema proceni singapurske vlasti. Do kraja 2015. godine biće ih više od 11.000. Sasvim solidna početna prodaja kuća u Singapuru dostigla je svoj maksimum, uglavnom zbog kupovine ovih malih stanova. I sa oskudnim zemljištem i velikim prostorom, manji stanovi su ćesto jedino što ljudi mogu sebi da priušte.    

Iako 11.000 stambenih jedinica ne izgleda mnogo za grad od 5 miliona stanovnika, vlast je dovoljno zabrinuta zbog trenda i planira da ga zaustavi pre nego što se proširi u prigradska naselja. Singapurski zvaničnici su nedavno najavili novi set pravila koji obeshrabruju izgradnju novih projekata izvan centralnog dela grada gde se grade uglavnom mane jedinice. Pravila će stupiti na snagu u novembru a zvaničnici, iako priznaju da su Shoebox jedinice potrebne gradu, nadaju se da mogu da ograniče broj Shoebox jedinica.

To je legitimna zabrinutost. Infrastruktura u okolini ovih projekata nije predviđena za dodatni saobraćaj na putevima, korišćenje vode i električne energije koje donose stanovnici ove stambene jedinice. Zvaničnici u Singapuru žele da imaju veću kontrolu dokle tamošnja populacija može i treba da ide.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...