INFONET-468X60-BANNER

Studenti londonskog Metropoliten Univerziteta kreirali Heliomet SunBloc rešenje za urbanu sredinu

04.09.2012. | Inhabitat

Kombinujući nove ideje o metodama izgradnje i korišćenje neobičnih materijala su glavni elementi Heliomet SunBloc projekta od strane Londonskog Metropolitan Univerziteta za naredni Evropski solarni Desetoboj u Madridu. Korišćenjem sistema PV-T (fotonaponski-toplotno), projekat je takav da kuća može biti postavljena na krovovima postojećih zgrada ili drugih rashodovanih područja, odgovarajući na razna pitanja o budućem prigradskom rastu.     

Primarni materijal sastoji se od lagane EPS pene koja malo košta i omogućava stvaranje jedinstvenog dizajna enterijera i eksterijera. Pena se može pretvoriti u pelet nakon upotrebe, omogućavajući održivost objekta. Studentski tim londonskog Univerziteta je kao materijal koristio penu od prirodnog šećera, ali je ova ideja još u prototip fazi. Uz pomoć lokalnih eksperata, materijal u potpunosti zadovoljava stroge propise zaštite protiv požara.

EPS pena takođe omogućava integrisanje police i nameštaja u zidove. Ova ideja je omogućila studentima da inkorporiraju živi zid u kući, što se može koristiti kao pomoć za stanovnike u njihovom snabdevanju hranom ili jednostavno čišćenje vazduha unutar zgrade.

Studenti su bili inspirisani ranijim dizajnom Pasivnih kuća i principima koji ih je naveo da izaberu PV-T sistem, kombinaciju sistema grejanja solarne termalne vode i PV niza. U suštini čini se kao da fotonaponski paneli gube svoju efikasnost na višim temperaturama, čime efekat hlađenja u vodi pomaže da se poveća proizvodnja električne energije i nus-proizvod je topla voda koja se može koristiti u kući.    

Dalje ideje koje se mogu realizovati u projektu su sive cisterne za vodu smeštene tik uz zidove kako bi dodali težinu laganog oblika zida, deluju kao balast u zavisnosti od lokacije objekta i smanjuju potrošnju vode.

Unutrašnjost može biti prilagođena zahtevima svakog pojedinca i izabrani projekat za solarni Desetoboj ima za cilj da obezbedi udoban dom, uključujući dovoljno životnog prostora, opremljenu kuhinju i veliku spavaću sobu. Ceo objekat je projektovan tako da bude u potpunosti izgrađen u roku od dve nedelje i da biće spreman za otvaranje solarnog Desetoboja 14. septembra u Madridu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;