INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Određivanje lokacija ljudi u zgradama pomoću anomalija magnetnog polja (video)

17.07.2012. | Gizmag

Dok je GPS praćenje neefikasno u zgradama, alternativna rešenja za pozicioniranje u objektima zahtevaju prisustvo Wi-Fi mrežnih pristupnih tačaka... ili je barem to bio slučaj pre nego što se pojavila finska aplikacija IndoorAtlas. Njegov softver koristi ugrađeni kompas telefona i meri anomalije u zemljinom magnetnom polju kako bi odredio tačnu lokaciju u zgradi sa tačnošću od 0,1 do 2 metara. Logika je, ako to mogu jastozi, možemo i mi.

Jastozi i mnoštvo drugih životinja, kao što su ptice i morske kornjače, imaju dobar način da znaju gde se nalaze. Ne samo da su u stanju da detektuju smer magnetnog polja Zemlje, već su takođe u stanju da izvuku informacije iz toga kako se polje menja usled lokalnih anomalija, ustanovljavajući time gde su u odnosu na njihovu ciljanu lokaciju.

Zgrade napravljene od betona i čelika takođe imaju jedinstvene potpise prostornog magnetnog polja. Pošto se magnetna zapažanja razlikuju u zavisnosti od toga kako se mi krećemo kroz ova polja, takvi magnetni potpisi se mogu koristiti kao mape. IndoorAtlas se nada da će kompanije i preduzeća koristiti ove mape da stvore aplikacije za unutrašnje pozicioniranje za mobilne igre, promocije radnji, unapređenju efikasnosti logističkih operacija ili jednostavno za pronalaženje svog puta u tržnom centru.

Evo kako to funkcioniše. Dok izbezumljeno šetate u tržnom centru pokušavajući da nađete toalet, vaš kompas u uređaju beleži magnetno polje oko vas. Lokalno instalirana aplikacija povezuje se u relanom vremenu sa IndoorAtlas lokacijskom servisu, koji se zatim povezuje na bazu podataka mapa. Zapažanja sa vašeg telefona i mapa tržnog centra koja je prethodno stvorena pomoću podata o magnetnom polju u tržnom centru se koriste za izračunavanje vaše procenjene lokacije i ta procena se učitava na vaš pametni telegon. Onda kada imate vašu lokaciju na mapi, mnogo vam je lakše da pronađete toalet bez žurbe.

Ako vam ovo ne zvuči impresivno, to je verovatno zato što postojeće tehnologije već omogućavaju veoma precizno pozicioniranje u zatvorenim prostorima. Međutim, dok sistem pozicioniranja zasnovan na anomalijama magnetnog polja može raditi sa drugim tehnologijama kako bi postigla još veću preciznost, ovo rešenje je navodno prvo koje se oslenja na softver (nije potrebna hardverska instalacija bilo koje vrste).

IndoorAtlas nudi kompletan softverski paket za dodavanje mapa i projekata zgrada, popunjavajući baze podataka mapa sa podacima lokalnih magnetnih polja i stvaranjem prilagođenih aplikacija zasnovanih na API (set specifikacija za programere).

Iako nismo posebno oduševljeni sa tehnologijama koje se mogu potencijalno koristiti za invaziju privatnosti pametnih telefona korisnika, ne možemo a da ovde ne primetimo potencijal, naročito za mobilne igre, a i za potencijalne bezbednosne aplikacije u slučaju nesreća. Pokledajte video ispod. Pretvaranje supermarketa u pakman igru u stvarnom životu nikada nije bilo lakše.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;