INFONET-468X60-BANNER

Bank of America Tower - prva LEED Platinum visokogradnja

28.06.2012. | Arch Daily

The Bank of America Tower u Brajant parku u Njujorku, projektovao je arhitektonski biro Cook + Fox Architects i to je prva komercijalna visokogradnja koja je dobila LEED Platinum sertifikat. Projekat i visoki performans ovog objekta imaju za cilj da se postave novi standardi komercijalne izgradnje za poslovno radno okruženje. Fokusirajući se na načine da se istakne svetlost, svež vazduh i veza na otvorenom, arhitekti redefinišu parametre nebodera kao više nego staklenoj kutiji.  

Zgrada od 55 spratova, projekat od 2,2 miliona kvadratnih metara je novi dodatak za blokove oko Brajant parka i njegov gust kontekst već osporava ulogu arhitekture. Cook + Fox uspostavljaju visoko transparentni ugaoni unos, stapajući javnu ulicu sa privatnim poslovnim objektom. Ona daje dosta dnevne svetlosti i postaje blag prag gradskog života. Zeleni krovovi i Gradska bašta u kombinaciji sa prirodnim materijalima, naglašavaju prirodne osobine koje se mogu naći u okviru gradskog života.

Oblik zgrade odstupa od svog gabarita, povećava se nivo površine izloženo dnevnom svetlu i daje orijentacioni pogled na Brajant park. Održive mere čine zgradu izolovanom i zaštićenom od viška toplote. Zid je napravljen od niskog stakla i toplotno - reflektivne keramike. Zgrada takođe sadrži mere za štednju vode kao što su bezvodni pisoari i kišnice. Zgrada filtrira vazduh koji se dostavlja iz kancelarije i može se pojedinačno kontrolisati. Preko noći, termo - led rezervoar u podrumu proizvodi led u cilju smanjenja potreba elektroenergetske mreže grada.

Sa takvim promišljenim projektom odluke o kvalitetu radne sredine i efektima zgrade na prirodnom okruženju, The Bank of America Tower u Brajant parku se može pokazati koliko efikasna visokogradnja može biti, posebno na gustim urbanim sredinama kao što je Njujork.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;