INFONET-468X60-BANNER

Kuća koju vetar gradi (video)

14.06.2012. | Eco-structure

Obnovljivi izvori energije stoliče u Kući Vestas, novoj poslovnoj zgradi globalnog proizvođača vetroturbina u Arhusu u Danskoj. Čini se prikladnim da obnovljiva energija obiluje u Kući Vestas, poslovnoj zgradi od 30.500 metara kvadratnih koje je sedište kampusa proizvođača vetroturbina Vestas Wind System u Arhusu (Aarhus) u Danskoj.

Geotermalni sistem proteže se u ukupnoj dužini od 36 kilometara ispod trouglastog parka od 10.000 metara kvadratnih - koji povezuju novu zgradu sa postojećom zgradom pored.

Sistem proizvodi blizu 1.000 megavata energije godišnje. Ukupno 850 kvadratnih metara fotonaponskih sistema je postavljeno između 350 kvadratnih metara solarnih toplotnih grejača u prizemnom nivou, zatim na krovu južnog krila zgrade i na staklu svetlarnika koji zasvođuje centralni atrijum. Ono što nedostaje ovoj plejadi obnovljivih izvora energije, međutim, jeste okosnica poslovanja kompanije Vestas: vetar.

Iako je prethodno sedište kompanije blizu Randersa, Danska, imala vetroturbinu, urbanističko zoniranje Arhuskog kampusa je to zabranilo. Dakle, da biste dobili lekciju o snazi vetra, posetioci sada moraju da idu u visokotehnološku, 3D dvospratnu multimedijalnu sobu na brzu prezentaciju.

Nova struktura, koja se sastoji od šest trospratnih kancelarijskih krila ujedinjenih ekspanzivnim, centralnim atrijumom i centralnim centrom za sastanke, objedinjuje odeljenja koja su prethodno bila distribuirana između zgrada u Randersu i Arhusu. Nova zgrada takođe stvara bazu međunarodne kompanije (otud i ime zgrade: Kuća Vestas).

Od samog početka, kompanija Vestas je tražila fleksibilnu, energetski efikasnu strukturu, ciljajući ujedno i na danske propise nisko-energetske klase 1 zgrada (koji zahtevaju da energetski zahtevi budu polovina od standardnih zgrada) i LEED Platinum sertifikaciju.

Da bi ispunila ovaj cilj, kompanija Vestas je angažovala lokalnu arhitektonsku firmu Arkitema, koja je, u to vreme, upravo završila susednu Vestas zgradu u kojoj se nalaze odeljenja za istraživanje i razvoj. Pored strukture visokih performansi, projektni zadatak je zahtevao prostor za 500 ljudi sa mogućnošću da se u budućnosti proširi.

Ovo je lekcija koja je naučena iz pomenute zgrade istraživanja i razvoja, koju je kompanija Vestas prerasla pre nego što je završena. U tom smislu, sadašnja zgrada ima pet kancelarijskih krila na severnoj strani zgrade, ali može da podrži još dva krila na severoistoku.

Upakovana u mračni omotač od panela i crnog stakla, zgrada ima prostorne kancelarije za potrebe 450 ljudi, 85 soba za sastanke različitih veličina, profesionalni TV studio, auditorijum za 342 osobe, kantinu koja služi obroke kuvane na licu mesta svakodnevno, kao i svlačionice i kupaonice u potrumu za potrebe radnika.

Tamni obris u gradu Arhusu, Kuća Vestas se transformiše kako noć padne pomoću obojenih svetala koje oživljavaju panelisanu fasadu dodajući novu dimenziju formi. Korisnici ulaze u centralni atrijum - u kome se eksperimentisalo sa završnim materijalima sa različitim teksturama.

Umesto da paušalno upakuju sve komponente u jedan veliki blok, individualna kancelarijska krila - koja su povezana na svakom kraju staklenim pasarelama i centralno ka zajedničkom atrijumu - su struktuirana da odvoje odeljenja jedno od drugog kao što je potrebno, a i dalje pružajući vizulane veze, dozvoljavajući dovoljno dnevne svetlosti, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem. Između svakog krila nalazi se natkriveno dvorište.

"Dvorišta dobijaju dovoljno svetlosti i takođe obezbeđuju poglede ka spolja iz svake kancelarije", kaže Glen Elmbaek Olsen (Glenn Elmbæk Olsen), partner u birou Arkitema. Svi unutrašnji prostori su opremljeni sa senzorima sa dnevno svetlo i prisustvo koji podešavaju visoko efikasno osvetljenje po potrebi.

U cilju bolje regulacije dnevne svetlosti, svako kancelarijsko krilo je opremljeno sa dinamičkom zaštitom od sunca napravljenoj od panela sa mat i reflektujućim staklom dimenzija 3 metara sa 80 santimetara. Paneli su raspoređeni u dvoslojnom sistemu, gde spoljni sloj štiti visokoizolovani unutrašnji sloj.

Sistem je projektovan tako da bude pokretan, gde su neki paneli fiksni i drugi se pomeraju gore i dole pojedinačno, podešavajućo osenčenje u koracima od jednog do tri panela kao odgovor na nivo dnevnog svetla. Konfiguracija panela varira, sa manjim brojem otvora na zapadnoj fasadi kako bi se bolje regulisala direktna sunčeva svetlost, dok su fasade na severu i istoku više otvorenije.

Biro Arkitema je radio zajedno sa preduzimačima Pihl, inženjerskoj firmi Cowi, i podizvođačima Glasbyggerne u cilju stvara 3D vizuelizacije lokacije koja je služila kao vodič za programiranje sistema. Od useljenja u novembru prošlog novembra, Vestas menadžeri su fino podešavali tehnologiju.

"Sistem je lekcija", kaže Morten Kjeldgard (Morten Kjeldgaard), rukovodilac projekata izgradnje i proizvodnje i tehnologije u kompaniji Vestas, primećujući da 3D modelu i dalje treba prilagođavanje. "Sistem bi trebalo da se sam reguliše. Mi smo prilično sigurni da će to i biti, ali smo imali neke mehaničke defekte", kaže on.

Energetska efikasnost nije bila jedini fokus Kuće Vestas. Svako od pet kancelarijskih krila na severnoj strani objekta je opremljeno sa zelenim krovom (ukupne površine od 7.000 metara kvadratnih) koji pomaže u smanjenju efekata toplotnih ostrva i upravlja kišnicom (dugačko krilo na južnoj strani ima niz fotonaponskih panela).

Sakupljena kišnica se šalje u dve podzemne cisterne u trouglastom parku, i zatim se ponovo koristi za ispiranje toaleta, navodnjavanje, i održavanje dva jezerca koja se nalaze na ulazu. Niskoprotočne baterije smanjuju upotrebu vode za 20 posto u odnosu na standardne kancelarijske zgrade.

 

Atrijum je projektovan tako da bude prirodno ventilisan, uvlačeći vazduh u prizemlju i izvlačeći ga preko krovnog sistema. I njegov stilski izgled nije samo zbog izgleda - iza tufnastih panela koji oblažu atrijum nalaze se akustični damperi koji regulišu nivo buke.

U prizemnoj kantini, organski otpad se kompostira na licu mesta, i zatim šalje u bioenergetsko postrojenje za preradu svake dve nedelje. Mnoštvo stepeništa podstiče hodanje umesto korišćenje ligtova. Cela zgrada ima samo četiri lifta, za koja Kjeldgard kaže da se retko koriste.

Svalačionice kompanije u podrumu ohrabruju vožnju bicikla (kao i obimne biciklističke staze koje se nalaze van objekta) i imaju specijalnu sobu sa dodatnom ventilacijom koja pomaže u isušivanju vlažne odeće na vreme za put kući.

Prioritetni parking se nudi zaposlenima koji dolaze zajedno na posao, i kompanija Vestas ima nekoliko električnih automobila koje zaposleni mogu koristiri, kao i dodatnu stanicu za punjenje. Javna autobuska linija je udaljena na pet minuta hoda. Sve u svemu, emisije ugljen-dioksida zgrade su za 90 posto manje od onih kod standardnih kancelarijskih zgrada.

Kompanija Vestas finalizuje papriologiju za LEED sertifikaciju i nezavisna kompanija ispituje zgradu. "Mnogo stvari je podešeno (tokom ispitivanja)... kao što je ventilacija, pumpe za vodu, upotreba električne energije", kaže Kjeldgard.

"Još uvek nemamo podatke o godišnjem performansu objekta. Naišli smo na neke probleme sa sistemom grejanja, ali nam treba još najmanje jedna godina da bismo videli kako da se suočimo sa time. Sada je samo proces sakupljanja dokaza u toku."

Više o projektu:

Arhitektura: Arkitema Architects
Investitor: Vestas Wind Systems
Građevinski inženjeri, elektroinženjeri, geotehnički inženjeri, LEED konsultanti: Cowi
Glavni izvođač: E. Phil & Son
Ukupna površina objekta: 30.500 metara kvadratnih
Broj ukupnih stanara: 500
Procenat zgrade koje je osvetljeno dnevnom svetlošću: 65
Procenat zgrade koji može biti ventilisan ili ohlađen sa operabilnim prozorima: 22
Ukupna potrošnja vode (galoni po godini): 855 kGal prema LEED kalkulaciji (od čega je najmanje 250 kGal kišnica)
Izračunata potrošnja pijaće vode godišnje (galoni po kvadratnoj stopi): 1,8
Ukupna potrošnja energije (kBtu po kvadratnoj stopi): 1,01
Procenat ukupne energetske štednje: 48
LEED rejting: Platinum

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;