INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li je arhitektura stadiona važnija od fudbala?

06.06.2012. | Pogledaj

Možemo razgovarati o recesiji, o stopiranju kapitalnih projekata u Evropi, o gašenju velikih gradilišta, ali činjenica je da se za velike svetske manifestacije, poput Olimpijskih igara, Evrovizije, Evropskog ili Svetskog prvenstva u fudbalu, uvek potroši previše, odnosno uvek se iznađe novac (poreznih obveznika) za gradnju infrastrukture.

Investicije koje koštaju nekoliko desetaka milijardi dolara, delom se finansiraju iz privatnog, ali i iz državnog budžeta. Kapitalni projekti gradnje aerodroma, infrastrukture, smeštajnih kapaciteta, ali pre svega reprezentativnih stadiona, u Ukrajini i Poljskoj, zemljama domaćinima Evropskog fudbalskog prvenstva, ubrzano se završavaju.

Ipak, trenutna politička situacija u Ukrajini i potezi njenog predsednika, nagnali su UEFA-u da čitavo vreme tu zemlju drži pod lupom, nazivajući je čak u nekoliko navrata nespremnom za „tako važan događaj“.

No, bilo kako bilo, Euro 2012 počinje za dva dana, tačnije 8. juna, a osim obilja testosterona u vazduhu, nastaje i obilje stadiona koji su svakako najprepoznatljivija stavka svakog prvenstva. Poljska u svoja četiri grada ugošćava evropske reprezentacije, a reč je o Gdansku, Poznanu, Varšavi i Vroclavu.

Nacionalni stadion u Varšavi, najveći je i najskuplji stadion Evropskog prvenstva, čiji troškovi iznose 500 miliona eura. Projekat potpisuje nemački biro Gerkan, Marg & Partners, a izveden je kao prućem oblikovana košara na temeljima starog sportskog centra koji je napušten 1988. godine.

Novi stadion sada služi i kao gradski orijentir, zahvaljujući svojoj  fasadi koja je izvedena od metala u bojama poljske nacionalne zastave. Stadionom vizualno dominiraju stubovi nosači koji pridonose dojmu isprepletenosti. Unutar spoljašnje opne stadiona nalazi se stepenište sa kojeg se pruža pogled na čitav teren, a umesto krova nalazi se pomerajuća tekstilna membrana.

 

Građevinski radnici će blokirati Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Samo dva dana pred početak Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj domaćini se, prema pisanju tamošnjih medija, suočavaju sa ozbiljnim problemima. Naime, 40 kompanija koje su radile na izgradnji stadiona u Varšavi preti bojkotom prve utakmice šampionata ukoliko ne dobiju pismenu garanciju da će im obećani novac za izgradnju stadiona biti uplaćen.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni radnici prete blokadom ulaska na stadion, kako navijačima tako i reprezentacijama Poljske i Grčke koje treba da otvore Evropsko prvenstvo.

* izvor: www.pravda.rs

PGE Arena nalazi se u Gdansku, a cena joj iznosi 8,5 miliona eura. Stadion nije u potpunosti dovršen, a karakteriše ga fasada od polikarbonatnih modula, stvarajući zlatni odsjaj na zakrivljenoj opni.

Stadion Miejski u Vroclavu pobednički je konkursni projekt biroa JSK Architekci. Nazvan je LANTERNA kako bi svojom prepoznatljivom formom postao ikonički deo grada. Čitava zgrada je prekrivena sa staklenom vunom u kombinaciji s teflonom, gde je opna dodatno ojačana čeličnim prstenovima. Odnos lakoće i prozračnosti u kontrastu s masivnom strukturom, osnovni je koncept stadiona, čija se opna može dodatno dinamizirati različitim svetlosnim sistemima.

Tu je još i stadion u Poznanu, koji je sagrađen još 1980. godine, a za njegovo renoviranje je potrošeno 180 miliona evra. Karakteriše ga prepoznatljiv U-plan, a jedna od najvažnijih novih intervencija jeste krovna membrana koja oponaša svilu, i valovita opna oko čitavog stadiona.

Ukrajina se u Euro uključuje s četiri grada: Donjeck, Kijev, Lavov i Harkiv.

Troškovi izgradnje stadiona Donbass Arena u Donjecku u početku su procenjeni na ukupni trošak od oko 250 miliona američkih dolara, od toga je oko 30 miliona trebalo biti utrošeno na izgradnju rekreativnog parka u okolimi stadiona.

Završna cena realizovanog projekta na kraju je izašla oko 400 miliona američkih dolara. Arup, jedna od najvećih svetskih inženjerskih firmi potpisuje projekat, a zahvaljujući lagano uzvišenom krovu, stadion je dobio naziv „leteći tanjir“. Ovalna forma i glazirana fasada omogućuju dotok prirodnog svetla na teren.

Olimpijski stadion u Kijevu, jedan je od najstarijih ukrajinskih stadiona, izgrađen 1923. godine, no pretrpio je veće adaptacije, 1941. godine, 1999. godine i prošle godine.

Stadion Metalist u Harkivu, građen je takođe 20-ih godina, a renoviran je i modernizovan 2009. godine.

Najmanji stadion, ali i razlog potencijalnog odustajanja od Ukrajine kao zemlje domaćina, je u Lavovu. Gradnja je započela 2008. godine, a iako je službeni kraj izgradnje trebao biti u 2011. godini, tada još uvek nije bio u funkciji. Glavne karakteristike su poliedarski plan i siva polikarbonatna opna, ali i cena koja je nekoliko miliona kruna bila veća od planirane.

Iako će segment stadionske arhitekture fudbalskim gledaocima biti manje važan, sigurno je da će biti potrebno dobro turistički upakovati ove kapitalne projekte, kako se Ukrajini i Poljskoj ne bi dogodio scenario sličan Hrvatskoj, sa dvoranama za rukometno prvenstvo koje zjape prazne.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;