INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Moderna autobuska stanica u Osijeku

18.05.2012. | Pogledaj

Grad Osijek se može pohvaliti sa novim projektom koji u potpunosti zadovoljava kapacitete putničkog prometa i pokazuje doslednost u oblikovanju, ugledajući se na neke od najrelevantnijih inostranih primera.

Ideja za građenjem nove autobuske stanice u Osijeku javila se 2007. godine pošto je Grad Osijek raspisao konkurs po principu javno-privatnog partnerstva. Konkurs je zahtevao visoko arhitektonsko oblikovanje i najbolju ekonomsku isplativost u terminima troškova izgradnje, održavanja i korišćenja.

Problemski zadatak bio je usmeren na oblikovanje autobuske stanice A kategorije, što znači visoki kvalitet savremene arhitekture, gde je po odluci žirija najbolje rešenje ponudio arhitektonski biro Rečner (Rechner) u saradnji sa Osijek Koteksom d.o.o.

Stanica je završena 2011. a njeno urbanističko rešenje većinom je određeno svojim smeštajem u gradskom tkivu.

Na istočnoj strani uzdužne parcele, smešten je terminal gradskog prometa: tramvajsko stajalište, pet perona za autobuse gradskog prevoza, taxi stanica, veliki trg sa dominirajućom krovnom pločom i kosi visoki zid koji usmerava ka ulazu u zgradu i ujedno odvaja perone od spoljnog pristupa.  

Zgrada Autobuske stanice, izvedena paralelno sa pristupnim intrazonskim putem, “zatvara” 16 autobuskih perona smeštenih iza zgrade u “dvorištu”, dimenzije su joj 132,9m x 16,4m. U njoj se nalaze svi potrebni trgovačko - uslužno - ugostiteljski sadržaji. Sadržaji su smešteni u prizemlju i na galeriji. Na perone autobusi stižu preko kontrolne rampe. Putnici na perone pristupaju iz zgrade stanice.

Blago valovita dominantna krovna ploča značajno pokriva zgradu Autobuske stanice na sve strane, pogotovo iznad autobusnih perona i pristupnog trga, asocijacija je na ugodnu autobusku vožnju, kao na primer jedrenje na niskim i dugačkim talasima. Njenu “težinu” dematerijalizuje staklena ploča zgrade Autobuske stanice, sa naglašenom horizontalnošću staklenih polja. Podzemna javna garaža ispod cele zgrade i spoljnih perona ima kapacitet za 251 vozilo. Povezana je sa sadržajima zgrade Autobuske stanice, a pešački pristup joj je omogućen i spolja, preko pristupnog trga. Promet prema garaži je odvojen od autobusnog prometa.


 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;