INFONET-468X60-BANNER

Pozivnica za učenje - Palomar koledž

23.01.2012. | Eco-structure

U severnom okrugu San Dijego u Kaliforniji, okeanski povetarac nalazi svoj put kroz dolinu do Palomar koledža u San Markosu (San Marcos). Panoramski pogled na obalski planinski venac, obilje sunčeve svetlosti, i umereni vremenski uslovi opravdano pozivaju studente da provode vreme na otvorenom. Kada je arhitektonski biro LPA, iz Irvina u Kaliforniji, odlučila da projektuje novu multi-disciplinarnu zgradu (MD zgradu), direktor biroa Glen Karels (Glenn Carels), AIA, utvrdio je da priroda igra značajnu ulogu u ovom projektu.

"Bio sam privučen da stvorim nešto ubedljivo koristeći darove lokacije", priseća se Karels. "Održivo projektovanje počinje u trenutku kada olovka dodirne papir, a ja sam želeo da uvučem prirodu pravo u centar projekta. Projekat poziva učenike unutra i inspiriše ih da istraže objekat."

Smešten u blizini dve velike pešačke raskrsnice, MD zgrada, sa preko 10.200 metara kvadratnih, je epicentar aktivnosti u kampusu. Ranije, lokacija je sadržala tri dugačke jednospratne zgrade iz 1970-tih godina koje nisu bile pogodne za adaptaciju prema aktuelnim standardima. Postojeće zgrade su porušene, i njihove betonske ploče i temelji su ponovno iskorišćeni kao popuna za novu strukturu od 35 miliona dolara, koja objedinjuje čitav niz obrazovnih odeljenja koja su se širila kampusom tokom vremena.

"Bili smo zainteresovani za smeštaj gustine izgradnjom uvis umesto u širinu, u cilju obezbeđivanja boljeg iskustva koledža i univerziteta studentima", objašnjava Keli Hadson Mekajzak (Kelley Hudson MacIsaac), privremeni direktor objekata na Palomar koledžu.

Učionice, laboratorije, auditorijum za predavanje, kancelarije uprave, višestruke prostorije za učenje, kao i tehničke prostorije ispunjavaju trospratnu zgradu, dok centralno unutrašnje dvorište otvara MD zgradu ka okruženju.

Karels je oivičio perimetar zgrade sa učionicama u jedinstvenom hodniku, i stvorijo vizuelnu i fizičku konekciju sa prirodom. Ograničene prozorima sa obe strane, mnoge učionice imaju potencijal ometanja, ali vrhunska audio-vizuelna tehnologija i jako akcentovane boje zidova pomažu nastavnom osoblju da zadrže fokus studenata. U cilju sprečavanja odsjaja, prozori su opremljeni sa vrhunskim prozorima niske emisivosti, dok je svaka učionica opremljena sa operativnim unutrašnjim zastorima.

Ograde od laminiranog stakla uokviruju otvorene cirkulacione prostore koje spajaju dvorište sa sva tri sprata. Ove providne ograde postaju gotovo osvetljene dnevnim svetlom, i uklapaju se naspram zidova sa jedne strane i naspram pozadine neba sa druge.

"Uvođenje prirode u objekat je takođe pružilo podizanje performansi", kaže Karels. "Prozori pružaju bolje dnevno osvetljenje, dok sistem mešovitog režima omogućava korisnicima prostora da kontrolišu komfor, ventilaciju i kvalitet vazduha u prostoru."

Sitem mešovitog režima je hibridni pristup koji kombinuje prirodnu ventilaciju sa aktivnim KGH sistemima. Magnetni kontakt na svakom prozoru idnetifikuje kada je prozor otvoren i KGH sistemi se ili upale ili ugase kao odgovor na postojeće uslove.

MD zgrada je projektovana tako da bude 32 posto efikasnija od kalifornijske Title 24 (kalifornijski standard energetske efikasnoti), zahvaljujući atributuma kao što su infiltracija dnevne svetlosti, kotrole osvetljenja, unutrašnji solarni zastori, zastakljivanje visokih performansi, i Energy Star oprema. Država Kalifornija ne dozvolja korišćenje prirodne ventilacije u proračunu njenog Title 24 standarda, ali energetski modeli su pokazali da će operativni prozori objekta, kao i sistem mešovitog režima, povećati performans na dodatnih 5 do 7 posto.

Održivi atributi su imali neočekivane koristi na unutrašnjem planu. U cilju održavanja prirodne ventilacije i dnevne svetlosti u učionicama, projektanti su preklapali kancelarije u unutrašnjem prostornom planu. Ovo je stvorilo džepove između kancelarija, koje sada služe kao mali društveni prostori.

Spolja, trouglasta forma zgrade je nepogrešiva. Arhitektonski biro LPA je izvukao dvoje glavnih spoljašnjih stepeništa u dve tačke trougla i zatvorila ih u staklo. Jedno stepenište se čini kao da pluta u glavnoj enterijerskoj pešačkoj komunikaciji. Drugo stepenište je svetioni koji se suočava sa petljom puta i parking prostorima kampusa. "To je velika zgrada, i ovaj dizaj pomaže ljudima da intuitivno razumeju kako da joj pristupe i kako da se kreću vertikalno kroz nju", objašnjava Karels.

U Južnoj Kaliforniji, voda je dragoceni resurs. Slavine sa niskim protokom smanjuju potrošnju vode za piće za 35 posto od sličnih slavina koje su po standardima. Takođe, vodo-efikasno uređenje pejzaža i upotreba kamenih bašta dovode do smanjenja u potrošnji vode za 65 posto u odnosu na konvencionalno pejzažno uređenje.

Iako nije LEED sertifikovana, MD zgrada je projektovana prema LEED Silver standardima. Dizajn krova i strukturnih sistema dozvoljavaju postavljanje fotonaponskih panela koji bi proizvodili 600 kilovata struje, ali finansiranje nije dozvolilo postavljanje istih. "Imamo nekoliko drugih zgrada projektovanih da smeste fotonaponske panele", kaže Mekajzak. "Tako da planiramo da ih kombinujemo i svrstimo u poseban krug finansiranja za sve tri zgrade, nadamo se sledeće godine."

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;