INFONET-468X60-BANNER

Da li su cevi u vašem domu zaštićene od mržnjenja?

11.01.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Da li znate šta da radite ako imate zaleđene cevi u vašem stanu ili kući – ili, čak, da li znate da li imate problem? Naučite kako da identifikujete i popravite zamrznute cevi ili, još bolje, da sprečite uopšte pojavu zamrznutih cevi.

Prema svetskim meteorolozima, ova zima će biti neoubičajeno hladna sa dosta padavina. Tokom hladnih zimskih meseci, zamrznute cevi su ozbiljan rizik za vaše zdravlje i dom. Sa prvim danima zime, stiže pravo vreme da zaštitite svoj dom i sprečite mržnjenje cevi.

Nauka je vrlo jednostavna. Voda smrzava kada se njena toplota prenosi na hladan vazduh van cevi. Kada se voda zaledi, prelazi iz tečnog u čvrsto stanje i postaje led. Kristalna struktura leda čini je mnogo manje gustom nego kada je u tečnom stanju, što objašnjava poznati fenomen ekspanzije. Pritisak koji se javlja širenjem leda u ograničenom području cevi izaziva razilaženje šavova na cevima. Kada se cev razdvoji, stotine litara vode može da isteče iz pukotine i da izazove značajnu štetu okolnoj konstrukciji i materijalima.

Istraživanje koje je sproveo Građevinski istraživački savet Univerziteta Ilinois (The Building Research Council at the University of Illinois) utvrdilo je da potencijal zamrzavanja vode unutar cevi postoji kada spoljašnja temperatura dostigne -6,66°C ili niže. Spoljašnje slavine i cevi koje se nalaze na promaji, u nezagrejanim oblastima, ili unutar spoljnih zidova najpodložnije su smrzavanju.

Pre hladnijeg vremena, budite sigurni da svi ukućani znaju gde se nalazi glavni ventil za vodu. Proverite ventil, tako što ćete ga isključiti, a zatim uključiti, kako biste bili sigurni da on pravilno radi. Dok još uvek toplije vreme dozvoljava (i nismo zaglibili duboko u minus), odvojite malo vremena da ostvarite sledeće zadatke u nastojanju da zaštitite svoj dom i sprečite mržnjenje cevi:

  • Proverite dihtunge na vratima i prozorima i uverite se da su oni funkcionalni
  • Zamenite one dihtunge koji nedostaju ili su oštećeni
  • Zapečatite praznine koje uvlače hladan vazduh unutar prostora korišćenjem silikona ili akrilnog lateksa
  • Zapečatite spoljašnje praznine i pukotine korišćenjem pur pene
  • Ako imate bazen ili sprinkler sistem proverite da li su njihove instalacije pravilno drenirane u skladu sa uputstvima proizvođača
  • Otkačite creva sa spoljnih česmi; iscedite preostalu vodu iz creva
  • Ako imate neku spoljnu slavinu koja nije otporna na mraz, isključite joj dovod vode, otvorite slavinu i pustite da višak vode isteče
  • Stavite izolaciju na svaku cev i slavinu koja je izložena vremenskim uslovima
  • Vodovodne cevi koje se nalaze unutar kuće u oblastima koje se ne greju, tipa potkrovlja, garaža, podruma itd, trebalo bi izolovati izolacijom napravljenom od polietilena ili neoprenske pene
  • Podesite vaše daljinsko grejanje na minimum od 12°C kada izlazite iz stana na duže vreme tokom hladnih zimskih meseci.

Čak i sa preventivnim merama na snazi, zima je nepredvidiva, a dodatni problem (kao što je gubitak energije vašeg doma) mogu se desiti. Ako izgubite električno napajanje, a pritom se grejete na struju, vaš dom neće biti grejan u tom periodu. U zavisnosti od spoljašnje temperature i trajanja vremena pre nego što se struja vrati, to može da predstavlja ozbiljan problem. Ukoliko imate dodatni izvor napajanja, kao što je generator, ne trebate da budete zabrinuti. Međutim, ako nedostaje električno napajanje vašeg doma duži vremenski period, sve vodovodne cevi, čak i cevi unutar grejnih površina vašeg doma, mogu biti pod rizikom smrzavanja.

U takvim slučajevima treba da otvorite sve pristupne tačke cevima (revizije, plafonske ploče i sl.) tamo gde se one nalaze unutar zidova ili spuštenih plafona. Ovo će omogućiti prodor unutrašnje toplote koliko god da je ostalo da cirkuliše u ovim oblastima i pomoći održavanju toplote vodovodnih cevi u većoj meri nego što bi inače bio slučaj. Takođe bi trebalo da odvrnete svaku slavinu i da na taj način omogućite stabilano kapanje, kap po kap, mlake vode. Ovo će omogućiti nastavak kretanja vode kroz vodovodne cevi. Samim tim, kada se voda kreće, manje je verovatno da će se zamrznuti.

Ako dođe dan kada treba da odvrnete slavinu tokom hladnih zimskih meseci i shvatite da vode nema ili da ide samo kap po kap (a da nije problem u vodosnabdevanju), onda postoji dobra šansa da su vam vodovodne cevi zaledile. U tom slučaju, hitna akcija je neophodna i ona se mora preduzeti odmah kako bi se sprečila bilo kakva šteta u vašem domu od mogućeg curenja vode nastalog raspuknućem cevi.

Identifikujte lokaciju zamrznute cevi prateći vodovodne cevi od slavine do negrejanih delova vaše kuće (za one koji ne znaju položaj cevi unutar zidova ili plafona, najbolje bi bilo da potraže pomoć vodoinstalatera i da mu pritom prilože arhitektonsko-građevinski projekat objekta). Potražite primetno nagomilavanje mraza ili leda na spoljnoj strani zidova cevi. Kada nađete zamrznuti deo cevovoda, moraćete da zagrevate taj deo površine i da na taj način otapate zamrznute cevi. Nikada ne treba odmrzavati zamrznute cevi upotrebom otvorenog plamena, jer to predstavlja ozbiljnu opasnost od požara, a takođe, možete oštetiti kako vodovodnu cev, tako i okolni materijal. Umesto toga, treba koristiti fen, izvore toplote tipa kvarcne grejalice, portabl grejače, kalorifere ili čak peškire natopljene u toplu vodu kojima oblažete zamrznute cevi.

Ostavite slavine odvrnute i postupno krenite da odmrzavate od slavine ka zaleđenom delu cevi. Ovo omogućava vodi, kako se topi, da pobegne i smanjuje pritisak unutar cevi. Cevi više nisu zamrznute onda kada se uspostavi pritisak vode. Imajte na umu da treba da zavrnete glavni ventil vode dok odmrzavate zamrznute cevi, pošto se svakog trenutka može javiti pucanje cevi. Ukoliko se desi da vaša cev pukne ili da nabubri, popravke su neophodne.

Naoružani razumevanjem naučnih saznanja o zamrznutim cevima, informacijama o vremenskoj prognozi, kao i znanjem o prevenciji i neophodnim korektivnim merama, možete sprečiti pojavu mržnjenja vodovodnih cevi i zaštiti svoj dom od značajnih oštećenja izazvanih vodom ove zime.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;