INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

LEAPFactory Gervasutti Alpsko utočište

09.12.2011. | Inhabitat

Kompanija LEAPFactory (Living Ecological Alpine Pod) napravila je novo utočište Gervasutti (ime prema čuvenom italijanskom planinaru Đervasutiju) za planinare u Italiji. Ova cevasta planinska koliba, koja je izuzetan primer korišćenja solarne energije, postavljena je na Mon Blan helikopterima.

Ova energetski efikasna prefabrikovana cevasta koliba izgrađena je od visoko kvalitetnih materijala koji imaju nula uticaja na osetljivu sredinu u kojoj je postavljena. Pošto je privremena struktura i potpuno povratna, planinari koji se odvaže da osvoje ovaj vrh od 2.835 metara mogu da ga koriste kao sklonište od vremena, u isto vreme poštujući prirodu u svoj svojoj slavi.

Prema proizvođaču, LEAPFactory Gervasutti utočište predstavlja vrhunac dostignuća te italijanske firme. LEAP se odnosi na Living, Ecological, Alpine Pods (Životna, ekološka, alpska skloništa), što je njihova specijalnost, i njihovo poslednje sklonište je jedno od njihovih najboljih. Ima šest kontaktnih sa tlom i teško je 5.500 kilograma, dok njegov izdužen oblik stvara površinu od desetak kvadratnih metara unutrašnjeg prostora visoke udobnosti u kome može spavati do dvanaest ljudi.

Sve - od spoljašnje ljuske do unutrašnje opreme - je modularno tako da kada dođe vreme, utočište može biti prebačeno negde drugde. Solarni paneli, koji su postavljeni na krovu, mogu da proizvedu 2,5Kwh solarne energije - što čini utočište potpuno samodovoljno - i potrebno je samo dva dana da se postavi. Ovo je zaista izuzetan uspeh u modularnom projektovanju... sada samo treba da odemo tamo!

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;